Asediul asupra secţiei de poliţie din Erevan a ajuns la final

Poliţia a arestat 20 de persoane după ce bărbaţii înarmaţi care au ocupat o secţie de poliţie în capitala armeană s-au predat duminică. Grupul armat a cerut eliberarea unui lider întemniţat al opoziţiei şi demisia preşedintelui armean.
Poliţia armeană blochează o stradă în Erevan, Armenia, 31 iulie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.08.2016

Un grup de opozanţi înarmaţi s-a predat poliţiei duminică, după ce a ocupat o secţie de poliţie în Erevan timp de două săptămâni.

“Operaţiunea antitero a forţelor de securitate a ajuns la final şi ca urmare, membrii grupului înarmat au depus armele şi s-au predat autorităţilor”, a declarat un reprezentant al serviciilor de securitate armene. “Au fost arestaţi 20 de terorişti”.

Duminică dimineaţa, un website armean a publicat o declaraţie aparent a unui membru al grupului înainte ca acesta să se predea.

“Vom continua lupta noastră din închisoare. Credem că ne-am atins obiectivul: am devenit scânteia care a permis oamenilor să se ridice şi nu are sens să vărsăm sânge”, a fost citat Varuzhan Avetisyan, un membru influent al grupului.

Apeluri pentru demisia preşedintelui ţării

Prin predarea grupului în mâinile autorităţilor s-a pus capăt unei crize de două săptămâni la secţia de poliţie, care a început în 17 iulie, când opozanţii înarmaţi au năvălit în clădire, au ucis un ofiţer de poliţie şi au luat câţiva ostatici.

Atacatorii au cerut eliberarea liderului întemniţat al opoziţiei Jirair Sefilian şi demisia preşedintelui armean Serzh Sargsyan.

Acţiunea grupului a declanşat proteste în masă în favoarea opoziţiei în capitala armeană. Vineri, poliţia a folosit bastoane, grenade flashbang şi fumigene pentru a dispersa mulţimea de manifestanţi. Acţiunea s-a soldat cu rănirea a peste 70 de persoane.

Un ofiţer de poliţie a fost ucis de focul unui lunetist în cursul zilei de sâmbătă, iar autorităţile i-au învinuit pe cei care au ocupat secţia de poliţie. Totuşi, grupul a negat orice implicare în uciderea acelui ofiţer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor