Preluarea guvernării, obiectivul major al PNL. Liberalii vor iniţia o moţiune de cenzură

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga (Epoch Times România)

Liderii PNL au decis, în urma întrunirii comisiei paritară PDL-PNL, că obiectivul major al noului PNL este să preia guvernarea în anul 2015, motiv pentru care liberalii vor iniţia o moţiune de cenzură în următoarea sesiune parlamentară.

"Opinia noastră nu s-a schimbat: ne dorim alegeri anticipate. Nu suntem copii, ştim că e un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta e Constituţia, cu ea defilăm şi noi. În afară de faptul că ştim că e dificil să ajungem la o guvernare legitimă prin alegeri anticipate, vom avea în decursul sesiunii parlamentare o moţiune de cenzură", a declarat Alina Gorghiu, citată de Hotnews.

Gorghiu a mai explicat că PNL se află "în etapa de finalizare a viziunii guvernamentale" urmând ca pe 28 februarie să finalizeze programul de guvernare care va fi pus în dezbatere publică.

La rândul său, liderul PDL, Vasile Blaga a declarat că fostul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu rămâne opţiunea PNL pentru funcţia de premier, dacă Guvernul Ponta va fi schimbat prin moţiune de cenzură.

Reamintim că preluarea guvernării versus rămânerea în opoziţie a fost una din marile dileme ale PNL la acest început de an, ambele variante implicând dezavantaje greu de ignorat.

Intrarea la guvernare înainte de alegerile parlamentare din 2016 presupune că PNL-ul va trebui să îşi asume bugetul elaborat de PSD, ceea ce nu-i avantajează deloc pe liberali. Mai mult, pentru a-şi asigura susţinerea, liberalii vor trebui să calce pe urmele PSD, încheind alianţe de compromis cu partide precum UNPR-ul lui Gabi Oprea, PLR-ul condus de Călin Popescu Tăriceanu, actual satelit al PSD, sau UDMR-ul, care negociază în funcţie de cum îi dictează interesul.

Mai mult, aşa cum remarca fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, o altă problemă deloc de neglijat pe care o va aduce în prim plan intrarea la guvernare va fi ascuţirea luptei interne în sânul noului PNL pentru distribuirea portofoliilor într-un viitor cabinet liberal şi de ce nu, pentru poziţia de şef al unui eventual guvern, funcţie în care PDL-ul îl vrea neapărat pe Predoiu.

Pe de altă parte, rămânând în opoziţie până în 2016, PNL va depinde de toate reconfigurările politice ce pot să apară până la momentul scrutinului şi de o mulţime de factori pe care nu îi poate controla, precum evoluţia PSD, apariţia unor jucători sau partide noi şi credibile pe zona de centru dreapta etc.

Mai mult, aşa cum remarca fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, o altă problemă deloc de neglijat pe care o va aduce în prim plan intrarea la guvernare va fi ascuţirea luptei interne în sânul noului PNL. Lupta internă pentru distribuirea portofoliilor într-un viitor cabinet liberal şi pentru poziţia de şef al unui eventual guvern PNL "se suprapune nefericit peste planurile de integrare a componentelor fuziunii.