Proiect legislativ marca Florin Iordache: Banii obţinuţi ilegal pentru campania electorală să nu mai fie confiscaţi

Autorul OUG 13 propune, printr-un amendament la un proiect de lege, ca sumele obţinute ilegal de partidele politice pentru campanie să nu mai fie confiscate.
Florin Iordache(Ministerul Justitiei),
Florin Iordache(Ministerul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Proaspăt numit (votat) vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a şi venit cu o iniţiativă legislativă. Autorul OUG 13 propune nici mai mult nici mai puţin decât ca sumele obţinute ilegal de partidele politice pentru campania electorală să nu mai fie confiscate. Propunerea deputatului PSD a fost însuşită de Comisia juridică a Camerei şi mai are nevoie doar de votul în plen pentru a pleca spre promulgare, relatează digi24.ro.

Iordache a preferat să-şi formuleze propunerea nu într-un proiect legislativ distinct, ci ca amendament la un proiect existent, trecut deja de Senat. Proiectul de lege, depus de reprezentanţii minorităţilor naţionale, în februarie 2016, vizează modificarea Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale (nr. 334/2006), în sensul că organizaţiile aparţinând minorităţilor naţionale care obţin doar câte un mandat de deputat să fie controlate de Autoritatea Electorală Permanentă numai în ceea ce priveşte finanţarea campaniei electorale.

La mijlocul lui septembrie 2016, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins proiectul de lege, cu 96 de voturi „pentru” respingere şi un singur vot „contra” respingerii. După respingere, proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor. Sesizând oportunitatea de a opera, rapid, şi alte modificări la regulile care guvernează finanţarea partidelor politice, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a formulat mai multe amendamente, însuşite, în şedinţa din 4 aprilie, de comisia condusă de Eugen Nicolicea (PSD).

Articolul integral poate fi citit aici