Precedent uriaş în urbanism. Nicuşor Dan: Cathedral Plaza poate fi demolată. Să ştie cei care construiesc ilegal că le vom demola imobilele

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Loredana Diacu
19.10.2024

Primarul general, Nicuşor Dan, a anunţat vineri că Primăria Capitalei a câştigat definitiv procesul prin care dezvoltatorul imobiliar care a construit ilegal turnul Cathedral Plaza cerea municipalităţii intrarea în legalitate a imobilului.

În consecinţă, clădirea va putea fi demolată, ceea ce va seta un precedent foarte important, va transmite dezvoltatorilor imobiliari care cred că pot construi ilegal că nu sunt de neatins.

Redăm postarea primarului general:

"Cathedral Plaza poate fi demolată.

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea acestei clădiri şi a respins definitiv cererea de intrare în legalitate.

Imobilul va fi demolat în baza dispoziţiei pe care am semnat-o în urmă cu doi ani, după ce vom îndeplini câteva formalităţi juridice.

Este un proces care a început acum 18 ani, în anul 2006, printr-o autorizaţie de construire ilegală emisă de Primăria Sectorului 1.

În baza autorizaţiei din 2006, au fost trei litigii importante. În anul 2010, Curtea de Apel Suceava a stabilit că autorizaţia de construire este nelegală. În anul 2013, Curtea de Apel Ploieşti a emis o sentinţă definitivă şi irevocabilă care obliga Primarul Municipiului Bucureşti să emită decizia privind desfiinţarea Cathedral Plaza.

Din anul 2013, a început un litigiu care s-a terminat astăzi cu o victorie a Primăriei Municipiului Bucureşti. Beneficiarul autorizaţiei, proprietarul clădirii, a solicitat intrarea în legalitate, iar Primăria Capitalei s-a opus.

Responsabilitatea demolării Cathedral Plaza este a Primarului Municipiului Bucureşti, conform deciziilor instanţelor de judecată.

Aşa cum a decis instanţa, cheltuielile pentru demolare vor fi suportate de Primăria Capitalei, însă vom recupera banii de la Primăria Sectorului 1, pentru că primarul acestui sector a eliberat autorizaţia nelegală. Mai departe, Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva primarului de sector şi a arhitectului-şef de la acea dată.

Proprietarul clădirii Cathedral Plaza, beneficiarul autorizaţiei nelegale, a crezut că poate sfida legea, cum cred şi azi mulţi investitori.

Aşa cum am aşteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să ştie şi cei care sfidează legea în continuare şi construiesc ilegal, că vom demola aceste imobile, chiar dacă va dura 5, 10 sau 20 de ani" scrie, pe Facebook, Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor