Praf în ochi europenilor. Experţi: Demisia lui Gurin, gest adresat partenerilor externi pentru obţinerea de fonduri

Demisia Procurorului General, Corneliu Gurin era inevitabilă pentru cazul în care actuala guvernarea doreşte să obţină finanţare din exterior, fară de care s-ar prăbuşi, este opinia unor analişti din Moldova.
Maria Maevschi
26.02.2016

alte articole

Corneliu Gurin (europalibera.org)
Maria Maevschi
26.02.2016

Analişti moldoveni consideră că gestul de vineri al Procurorului General, Corneliu Gurin nu este o plecare de onoare, ci ar fi de fapt o parte a unui plan bine calculat al controversatului om de afaceri, Vladimir Plahotniuc. Mai mult decât atât, unii consideră că plecarea este determinată de presiunile interne şi externe.

„Cererea de demisie a Procurorului General este un gest determinat de presiunile interne şi externe, iar momentul ales, finalizarea aşa-zisei reforme a instituţiei, este parte a unui scenariu ad-hoc elaborat de uzurpatorul puterii de stat, disperat de faptul că nu mai poate păcăli partenerii financiari şi de dezvoltare ai R. Moldova”, a afirmat liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase.

În opinia liderului Platformei DA, este foarte important ca acum să fie numit un „Procuror General integru, profesionist, dispus să investigheze furtul miliardelor de lei, spălările de miliarde de dolari, condamnările la comandă politică şi mafiotică”, însă pentru aceasta e nevoie şi de voinţă politică, de care actuala guvernare nu prea dă dovadă.

Un alt analist, membru al Platformei DA, Valentin Dolganiuc a afirmat că „în baza legii existente, finul lui Plahotniuc, Adrian Candu (preşedintele Parlamentului – n.r.), va propune un alt procuror sau ar putea să rămână Gurin. Totul este calculat, între timp Plahotniuc şi-a asigurat puterea în mai multe instituţii, precum ar fi CSM. Procuratura rămâne la cheremul anumitor persoane. Procuratura rămâne comunistă, socialistă. Ea va fi bâtă politică aşa cum era pe parcursul Uniunii Sovietice, aşa cum era şi este pe parcursul a 25 de ani de independenţă”.

Demisia lui Gurin nu înseamnă şi înfăptuirea de reforme. Pentru aceasta este nevoie, în opinia lui Dolganiuc, de un procuror european şi neşantajabil. „Reformele minore nu pot schimba nimic într-un stat captiv. Acum trebuie să fie pusă presiune internă şi externă ca să fie un procuror european. RM are nevoie de o administrare externă, pentru a scoate justiţia din captivitate. Fără administrare externă nu avem nici o şansă. Atât timp cât ne vom juca în RM de-a democraţia, de-a integrarea europeană, nu avem nici o şansă pentru a obţine un succes palpabil”, a adăugat analistul, citat de Jurnal.md.

Noul preşedinte al Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu apreciază decizia lui Gurin de a-şi depune mandatul, însă, în opinia acestuia este neclar cum va fi numit următorul Procuror General după votarea de joi a noii legi a Procuraturii. Totodată, Deliu a ţinut să amintească că şi guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu şi-a dat demisia în plenul Legislativului, însă îşi ocupă liniştit fotoliul chiar şi în prezent.

„Gurin a declarat că îşi dă demisia din 1 martie. Am mai avut precedent când la 21 septembrie, Drăguţanu a scris cerere de demisie, au expirat cele trei luni ca Parlamentul să ia o poziţie, acest lucru nu s-a întâmplat. Azi nu ştiu guvernatorul ce calitate are. Sper că, fiind cel care a stat în fruntea unei instituţii care apără drepturile, Gurin să nu repete aceeaşi situaţie care a fost cu Drăguţanu”, a menţionat Tudor Deliu.

Analistul politic Victor Ciobanu a menţionat că demisia lui Gurin nu este decât un gest adresat partenerilor externi, întrucât guvernarea are nevoie de banii din exterior, iar în caz contrar nu va mai putea activa.

„Eu cred că în situaţia de acum, demisia lui Gurin nu putea fi evitată şi este în primul rând un gest adresat partenerilor externi, pentru că guvernarea vrea totuşi să acceseze banii din exterior pentru că altfel se prăbuşeşte. Iată că aceste cerinţe ale absolut tuturor partenerilor, ale ambasadelor, inclusiv scrisoarea premierului român, astăzi s-au realizat”, a opinat Ciobanu.

Amintim că vineri, în timpul şedinţei Legislativului, procurorul general Corneliu Gurin a anunţat ca şi-a dat demisia din funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor