CEDO: Rusia responsabilă de încălcarea drepturilor omului în Transnistria

CEDO obligă Rusia să achite despăgubiri unui cetăţean al Republicii Moldova, de origine germană care a fost reţinut ilegal în regiunea din stânga Nistrului, pe o perioadă de mai bine de un an şi jumate.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (caleaeuropeana.ro)

Marea Cameră a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) şi-a anunţat hotărârea pe cauza Mozer contra Moldova şi Rusia, potrivit căreia Federaţia Rusă a fost obligată să plătească reclamantului suma de 25 mii euro în calitate de prejudicii morale şi materiale, precum şi suma de 4 mii euro în calitate de costuri pentru asistenţă juridică.

Cauza a fost iniţiată de cetăţeanul Republicii Moldova de etnie germană, Boris Mozer care a făcut plângere că a fost sechestrat de către organele de miliţie a regiunii transnistrene la 24 noiembrie 2008. Acesta a fost reţinut aproximativ un an şi jumătate, fiind eliberat la 1 iulie 2010, se arată într-un comunicat Promo-LEX.

Pe toată perioada reţinerii, reclamantul a fost deţinut în condiţii inumane în penitenciarele din Tiraspol şi Hlinaia, fiindu-i refuzată asistenţa medicală. În faţa Curţii, acesta a fost reprezentat de avocaţi şi jurişti din cadrul Asociaţiei Promo-LEX, care sunt de acord cu decizia CEDO.

„Deşi arestarea şi condamnarea reclamantului s-a făcut de instanţe nerecunoscute pe plan internaţional, acestea activează datorită sprijinului Rusiei. Prin urmare, încălcările comise de acest regim sunt imputabile acestei ţări”, a declarat avocatul Promo-Lex, Alexandru Postică, conform Realitatea.md.

Potrivit Curţii, responsabilă de reţinerea ilegală a lui Boris Mozer se face Rusia, care a fost obligată să plătească reclamantului prejudicii morale şi materiale în valoare de 25.000 euro, precum şi 4.000 euro reprezentând costuri pentru asistenţă juridică.

Deşi nu au fost prezentate probe că reclamantul a fost reţinut de autorităţile ruse, în decizia sa Curtea s-a bazat pe faptul că Rusia exercită un control intens asupra regiunii transnistrene. Astfel, încălcările comise de către agenţii nerecunoscutei Republici Nistrene au fost puse în seama statului rus, inclusiv violarea gravă a drepturilor cetăţeanului moldovean.

Potrivit sursei citate, Boris Mozer a fost reţinut de către agenţii de pază al unei companii din Tiraspol, în timp ce se afla la slujbă. Notabil este faptul că Mozer suferă de astm, având nevoie în permanenţă de anumite medicamente. Astfel, au fost contactaţi părinţii acestuia, cărora li s-a cerut să achite suma de 40 mii dolari pentru a putea transmite medicamentele necesare. La scurt timp după achitare, li s-a cerut o nouă sumă, tot de 40 mii dolari. A doua tranşă au refuzat s-o achite, adresându-se la diferite organizaţii, dosarul ajungând până la urmă la Asociaţia „Promo-Lex”, fiind înaintat la CEDO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe