Procurorul General al R.Moldova: Am decis să-mi depun mandatul

Şedinţa de vineri a Parlamentului a început cu un anunţ bombă pentru Republica Moldova. Procurorul general, Corneliu Gurin şi-a depus mandatul.
Maria Maevschi
26.02.2016

alte articole

Corneliu Gurin, procuror general (flux.md)
Maria Maevschi
26.02.2016

UPDATE: Parlamentul Republicii Moldova a luat act de decizia Procurorului General, Corneliu Gurin, de a-şi depune mandatul. Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate. Prim-viceprocurorul va fi cel care va prelua funcţia de procuror general, până la desemnarea unui nou candidat.

***

Procurorul general Corneliu Gurin a anunţat, vineri, în plenul Parlamentului că şi-a dat demisia din funcţie.

„Vreau să vă mulţumesc că aţi votat ieri Legea Procuraturii. Urmează schimbări sistemice pentru reformarea sistemului. Legea permite ca mandatul procurorului general să se încheie pe 18 aprilie 2018. Totodată, prevede un mecanism nou de selectare şi numire a procurorului general. Iată de ce am decis să vin în faţa Parlamentului pentru a-mi depune mandatul. Demisionez din data de 1 martie”, a anunţat Corneliu Gurin, adăugând că demisia este motivată de dorinţa ca reforma să înceapă de la vârful instituţiei.

„Rog secretariatul Parlamentului şi Comisia Juridică să analizeze cererea de demisie a Procurorului General şi să ia act”, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, conform Jurnal.md.

În timpul primei şedinţe a Parlamentului din acest an, joi 25 februarie, a fost adoptat în lectură finală şi Proiectul legii cu privire la Procuratură, pentru care au votat 65 de parlamentari din majoritatea parlamentară cărora li s-a alăturat şi PLDM.

Potrivit proiectului de lege cu privire la Procuratură, care va intra în vigoare la 1 august, Procurorul General va fi ales pe un termen de 7 ani şi nu 5 cât este în prezent. Mai mult decât atât, şeful instituţiei nu va mai fi numit de Parlament, ci de preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Pentru aceasta, însă va fi necesară modificarea Constituţiei prin votul a 68 de deputaţi din Parlament, întrucât noul mecanism de numire a procurorului general contravine Legii Supreme.

Corneliu Gurin s-a aflat în fruntea Procuraturii Generale din primăvara anului 2013, fiind propus de preşedintele de atunci al Parlamentului, Marian Lupu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor