Poziţia Guvernului referitoare la IMM-urile din România
alte articole
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în parteneriat cu Ministerul Economiei prin Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism au lansat joi, 18 iulie, la Bucureşti, ediţia a-XI-a a Cartei Albe a IMM-urilor din România”.
La eveniment au participat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, premierul Victor Ponta, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Turismului Maria Grapini, Domnica Băghină, preşedinte al Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi Florian Costache, preşedinte al Consiliul Economic şi Social (C.E.S).
Lucrarea a fost realizată de un colectiv de specialişti şi reprezintă cea mai cuprinzătoare şi aprofundată analiză a situaţiei Instituţiilor Mici şi Mijlocii (IMM) din România, a fenomenului antreprenorial, a performanţelor şi problematicii IMM-urilor, fiind un titlu de referinţă în literatura de specialitate, atât în România cât şi la nivelul Uniunii Europene.
,,Carta Alba a IMM-urilor din România”- ediţia 2013 se constituie atât ca o radiografie a stării evolutive a IMM-urilor din România, cât şi a contextului socio-economic în care acestea îşi desfăşoară activitatea, cu accent asupra performanţelor de ansamblu, comerciale, financiare, inovaţionale şi sociale.
Grupurile ţintă cărora le este destinată Carta Albă a IMM-urilor din România în 2013 sunt:
- întreprinzătorii şi manageri din IMM-uri, care găsesc în cadrul lucrării numeroase informaţii privind mediul antreprenorial şi bunele practici manageriale, utile creşterii funcţionalităţii şi performanţelor firmelor în care lucrează;
- organismele administraţiei centrale şi locale cu atribuţii în domeniul economic;
- organizaţiile de IMM-uri, celelalte organizaţii patronale şi sindicale naţionale, de ramură şi teritoriale, camerele de comerţ şi industrie etc.;
- leaderii politici la nivel naţional şi local, interesaţi în realizarea unui mediu de afaceri favorizant agenţilor economici;
- mass-media naţională, regională şi judeţeană care abordează problematica economico-socială;
- organizaţiile şi organismele internaţionale interesate în evoluţia mediului de afaceri din România şi în creşterea performanţelor agenţilor economici.
Poziţia Guvernului referitoare la IMM-uri
”Mă gândeam că ar trebui să încep cu o glumă amară, dar sper totuşi să vedeţi partea plăcută a ei, şi anume vreau să vă felicit că în ciuda eforturilor guvernelor încă mai supravieţuiţi. Sunteţi extrem de rezistenţi, a declarat premierul făcând referire la IMM-uri”, a precizat premierul Victor Ponta.
Potrivit primul-ministru problema numărul unu a României şi a Europei pentru dezvoltarea actuală a economiei este lipsa creditului:”Am căzut dintr-o extremă în alta. Dacă până în 2008 creditele se dădeau la oricine şi oricum, după criza financiară am căzut în extrema cealaltă în care cel mai greu lucru din lume este să vă dea cineva un credit. Şi cel mai rapid lucru pe care îl face banca este să vină să vă execute. Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare, agenţii de vânzări de autoturisme, de active. Când vă duceţi să cereţi un credit situaţia este cumplită. Evident că nu putem influenţa în mod direct. Este o problemă specifică României că nu mai avem o bancă românească mare”.
”Ceea ce poate să facă Guvernul - poate să încerce pe cât posibil să nu vă concureze pe dumneavoastră pe piaţa creditului şi toate remisiunile din acest an, pe care am încercat să le facem, de titluri de stat şi împrumuturi, le-am dus spre piaţa externă, ca să nu vă facem o concurenţă neloială. Banca, între Guvern şi dumneavoastră, preferă să dea bani Guvernului. Cred că este o concurenţă neloială, care, pur si simplu, vă distruge şi, atunci, politica Guvernului este de a încerca să ieşim pe pieţe externe şi de a lăsa cât mai mult, din lichiditatea naţională, pentru dumneavoastră. Lucrul acesta nu putem să-l facem dacă n-avem un acord cu FMI-ul şi cu Comisia Europeană, pentru ca ei sunt cei care ne dau certificatul”, a continuat acesta.
Premierul a amintit că există un acord cu instituţiile internaţionale şi că se pot aduce în ţară alte instituţii internaţionale, respectiv Banca Mondială, BEI şi BERD, pentru a folosi pentru Guvern aceste resurse, pe care, pe de o parte, ”nu le luăm de la băncile comerciale din ţară, pe de altă parte, le folosim la lucrările publice, autorităţile publice centrale şi locale care, inevitabil, merg mai departe către dumneavoastră”.
În acordurile cu instituţiile internaţionale, Victor Ponta aminteşte de ”acea consecvenţă în a cere reducerea arieratelor”, care în opinia lui nu este doar un obiectiv cerut de FMI - ”cred că, de fapt, în felul acesta nu vă bag pe dumneavoastră în faliment. Iar cei care aveţi de luat bani de la primării, de la Consilii judeţene, de la ministere, de la autorităţi, marea problemă cu arieratele, repet, nu e că îndeplinesc sau nu criteriul, ci marea problemă este că în spatele arieratului se află de fapt o companie ca dumneavoastră, de obicei, care aşteaptă să ia banii la instituţia pentru care a prestat servicii sau a efectuat lucrarea, se împrumută cu greu la bancă, ca să plătească salarii sau dări la stat, după care aşteaptă cinci luni, şapte luni, un an, doi ani să-şi primească banii înapoi, de la cel pentru care a efectuat lucrarea”.
În concluzie premierul Victor Ponta a sintetizat poziţia Guvernului referitoare la IMM-uri:”Vreau să vă ajutăm, să nu vă mai concurăm în ceea ce priveşte accesul la credite, să aducem bani mai ieftini în ţară şi să ajungem cu plăţile cât mai aproape de momentul la care se face decontarea, cred că pentru IMM-uri lucrul acesta este oxigenul de care aveţi nevoie”.