Povestea vorbei: Câinii din Giurgiu

Păstor cu oile, Simon, România (Sean Gallup / Getty Images)
Adrian Bucurescu
10.05.2013

La români, o bătaie zdravănă te face să auzi câinii din Giurgiu. De ce neapărat din Giurgiu? Zicalei i s-a pierdut demult tâlcul originar. Oricum, a circulat şi circulă prin toate zonele ţării.

Aflăm această expresie şi în mitofolclorul vechi, de pildă în basmul ”Aleodor împărat”, cules de Petre Ispirescu: ”Fata de împărat, tot uitându-se la el, i se scurgea ochii după frumuseţea şi după boiul lui. Inima îi dete brânci şi ea nu se putu opri, ci îl sărută. Aleodor, cum se deşteptă, îi trase o palmă de auzi câinii în Giurgiu”.

În piesa ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, jupân Dumitrache îi spune prietenului său Ipingescu: ”Tii! Frate Nae, să fi fost el aici să mă fiarbă aşa, că-i sărea ochilarii din ochi şi giubenul din cap, de auzea câinii din Giurgiu”.

S-a constatat că băştinaşii din Giurgiu nu ştiu de unde vine zicala care s-ar părea că-i priveşte. Trecând cândva prin comuna Colţi, din judeţul Buzău, am notat de la un bătrân cioban de-al locului o variantă a baladei ”Mioriţa”, din care transcriu aici un fragment:

Oiţă bârsană,

De eşti năzdrăvană,

Şi de-o fi să mor,

Tu să le spui lor

Ca să mă îngroape

Aici, pe aproape,

În strunga de oi,

Să fiu tot cu voi,

S-aud din mormânt

Mieii mehăind

Şi câinii din giulgiu

Cum latră a giurgiu.

Întrebându-l pe ciobanul din Colţi cum se tălmăceşte giurgiu, a răspuns că, prin partea locului, cuvântul înseamnă ”grozav; zburlit; zborşit”. Aşadar, după o bătaie soră cu moartea, adică foarte violentă, însemna pe vremuri că te-aşteaptă giulgiul şi mormântul.

Giulgiul pare a se fi prefăcut în Giurgiu tot prin preajma comunei Colţi, căci nu departe, spre Vrancea, se află muntele şi râul Giurgiu. Aşadar, zicala nu a avut nicio legătură directă cu actualul municipiu de pe malul stâng al Dunării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor