Povestea din spatele zborului CA981 al Air China şi al altor evenimente

Din momentul misterioasei întoarceri a zborului transpacific CA981 al Air China în Beijing la data de 29 august, a ieşit la suprafaţă un lanţ de evenimente neobişnuite.
O spioană care lucrează pentru Departamentul de Muncă a Frontului Unit a fost arestată după întoarcerea la Beijing a zborului Air China CA981, la 29 august. (The Epoch Times)
Guo Hui
12.09.2012

Din momentul misterioasei întoarceri a zborului transpacific CA981 al Air China în Beijing la data de 29 august, a ieşit la suprafaţă un lanţ de evenimente neobişnuite.

Presa pare să fi fost informată cu privire la aceste evenimente, ca parte a strategiei politice prin care rivalii caută să folosească mass-media din afara Chinei pentru a-şi face rău unul celuilalt.

Zborul CA981

La 29 august, zborul CA981 al Air China a fost forţat să efectueze o întoarcere de urgenţă în plin zbor spre Beijing, după şapte ore de zbor de la Beijing spre New York. Cotidianul Poporului, portavocea PCC, a afirmat că o "ameninţare" a reprezentat cauza modificării traseului.

Cu toate acestea, conform unui reportaj de pe site-ul de limbă chineză cu sediul în afara Chinei - aboluowang.com -, o spioană numită dna Ding, care lucrează pentru Departamentul de Muncă al Frontului Unit, a fost arestată după zborul de întoarcere.

S-a afirmat că Ding s-a aflat la conducerea serviciilor secrete din Taiwan, având legături tăinuite cu vicepremierul chinez Hui Liangyu şi Du Qinglin, fostul director al Departamentului Frontului Unit, departament care printre alte sarcini, serveşte ca o organizaţie paravan pentru o vastă reţea internaţională de spioni a Chinei.

Reportajul afirmă că Du este o aliată a fostului lider Jiang Zemin şi că acesta a fost unul dintre liderii-cheie implicaţi în planul loviturii de stat puse la cale de către tiranul securităţii interne Zhou Yongkang şi Bo Xilai, fostul lider de Partid de la Chongqing căzut în dizgraţie. Vicepremierul Hui Liangyu a fost, de asemenea, implicat în planul privind lovitura de stat, după cum afirmă reportajul.

La data de 1 septembrie, Partidul Comunist Chinez (PCC) a efectuat două schimbări majore la nivelul personalului într-o singură zi, o întâmplare foarte neobişnuită.

Du Qinglin, care este de asemenea vicepreşedinte al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez, "s-a pensionat"deodată părăsindu-şi postul de director al Frontului Unit. Du a fost înlocuit de către Ling Jihua, ajutorul de încredere al lui Hu Jintao. Iar Li Zhanshu, un partizan ferm al facţiunii Liga Tineretului Comunist a lui Hu şi presupus apropiat al prezumtivului viitor lider PCC Xi Jinping, i-a luat locul lui Ling în postul de director al Biroului General al PCC.

Ziua următoare, publicaţia din Hong Kong, Dimineaţa Chinei Sudice, a scris un reportaj de investigaţie negativ despre Ling Jihua. La scurt timp după aceea, New York Times şi Los Angeles Times au realizat, de asemenea, reportaje negative despre Ling.

Radio France Internaţional (RFI) a comentat că este un fapt neobişnuit ca mai multe canale mass-media să efectueze reportaje despre Ling Jihua, din moment ce noutăţi delicate ca aceasta sunt deseori greu de verificat sau de confirmat în China, din cauza controlului sever al circulaţiei informaţiilor.

Reapariţia lui Zhu Yongkang

Între timp, Zhou Yongkang, şeful controversat al securităţii interne, despre care s-a afirmat că se află sub "control intern" în timpul ultimelor câteva luni, şi-a făcut, de asemenea, apariţia în mass-media.

Portavocea regimului Agenţia de Ştiri Xinhua a scris într-un reportaj din 5 septembrie că în timpul vizitei sale în provincia Anhui din 3 şi 4 septembrie, Zhou a "inspectat" Tribunalul Intermediar al Poporului din Hefei, unde avusese loc procesul lui Gu Kailai.

Xinhua l-a citat pe Zhou, care ar fi afirmat că forţele securităţii interne ar trebui "să se lupte pentru rezolvarea fiecărui caz spre a nu ceda în faţa testului legii şi istoriei."

Dispariţia lui Xi Jinping

La data de 5 septembrie, autorităţile chineze au anunţat că Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing care a fugit la ambasada Statelor Unite în februarie, a fost acuzat de "deformarea legilor în scopuri egoiste, trădare, abuz de putere şi luarea de mită."

În aceeaşi zi, a dispărut Xi Jinping. Xi şi-a anulat întâlnirea cu Hillary Clinton, secretarul de stat al S.U.A. din cauza unei "leziuni la nivelul spatelui", conform Wall Street Journal. De asemenea, Xi şi-a anulat întâlnirile cu premierul statului Singapore şi cu un oficial rus.

Mai mult, Xi nu a participat la o întrunire de urgenţă pe tema cutremurului din Yunnan de pe 8 septembrie, susţinută de către Comisia Centrală Militară, al cărui vicepreşedinte este Xi.

La data de 10 septembrie, Xi a mai ratat o întâlnire cu premierul danez Helle Thorning-Schmidt.

În plus, He Guoqiang, conducătorul Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară şi de asemenea membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, a dispărut şi el din vizorul publicului timp de peste o săptămână.

Boxun, un site în limba chineză cu baza în afara Chinei, a scris un reportaj la 7 septembrie, prin care afirma că Xi s-a întâlnit cu Hu Deping în timpul ultimelor şase săptămâni, un reformist de frunte, membru al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez. În timpul conversaţiei lor, Xi a menţionat faptul că nu este un aliat al lui Bo Xilai.

Strategia de atac

Zhang Xinyu, fondator al Mişcării pentru Libertatea Informării Globale, a comentat că multe dintre aceste reportaje reprezintă speculaţii politice. "În mare parte, mass-media chineză şi-a pierdut credibilitatea în faţa publicului", a afirmat Zhang, astfel că PCC a început să exploateze libertatea de expresie din afara Chinei pentru a înşela publicul chinez.

"Cumva, dacă ceva nu se produce în China, oamenii pot avea mai multă sau mai puţină încredere în autenticitatea acelui lucru", a afirmat Zhang pentru postul de televiziune New Tang Dynasty.

Un articol despre RFI a afirmat că frecvenţa nemaiîntâlnită, precum şi efectul oferirii de informaţii negative despre anumiţi rivali politici unor canale media internaţionale, mai ales mass-mediei principale în limba engleză, a constituit nu numai un instrument în relaţiile publice, ci şi o strategie de atac în cadrul luptei politice dinaintea celui de-al XVIII-lea Congres Naţional.

Nota redactorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing - Wang Lijun - a fugit la consulatul Statelor Unite din Chengdu pe 6 februarie, pentru a-şi salva viaţa, a stârnit o furtună politică ce nu s-a domolit încă. Lupta din culise se învârte în jurul poziţiei adoptate de către oficiali faţă de persecuţia Falun Gong. Facţiunea cu mâinile pătate de sânge, formată din oficialii fostului lider al PCC - Jiang Zemin -, promovaţi spre a desfăşura persecuţia, caută să se eschiveze de responsabilitatea crimelor lor şi să continue campania. Alţi oficiali refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele pun oficialii în faţa unei alegeri transparente, valabile de asemenea pentru cetăţenii chinezi, cât şi pentru oamenii din întreaga lume: să sprijine sau să se opună persecuţiei Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare om în parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor