Mass-media din Hong Kong: Procesul lui Wang Lijun a început luni în secret

Procesul lui Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing care a fost arestat în februarie, după ce se refugiase in consulatul SUA din Chengdu, a început deja luni în secret la Tribunalul Popular Intermediar din Chengdu, raportează mass-media din Hong Kong.

Televiziunea prin cablu din Hong Kong, un serviciu de televiziune cu abonament, a informat că Wang este în prezent judecat în baza acuzaţiilor de "punere în pericol a securităţii naţionale" şi "divulgarea secretelor de stat" la Tribunalul Popular Intermediar din Chengdu, provincia Sichuan. Având în vedere caracterul sensibil al cazului, este foarte probabil ca procesul să se desfăşoare cu uşile închise, iar verdictul nu va fi disponibil imediat după proces, a declarat canalul de televiziune.

Media din Hong Kong a speculat de asemenea că din moment ce Wang a asistat în ancheta lui Gu Kailai şi Bo Xilai, este puţin probabil că el să primească pedeapsa cu moartea.

Atunci când instanţa din Chengdu a fost contactată de către Patrick Zuo, un cercetător din cadrul New York Times, reprezentanţii săi au negat că ar avea loc procesul lui Wang la acel moment.

Wang a fost predat Agenţiei Anti-corupţie Chineze la trei zile după ce a încercat să dezerteze la Ambasada SUA din Chengdu pe 6 februarie, a raportat televiziunea prin cablu.

Wang le-a relatat oficialilor americani detalii despre superiorul său şi fostul şef al partidului din Chongqing, Bo Xilai, şi încercarea sa de lovitură de stat pentru a perturba aşteptata promovare a lui Xi Jinping în postul de viitor lider chinez.

Se crede de asemenea că Wang Lijun a furnizat informaţii cu privire la relaţiile de afaceri dintre soţia lui Bo Xilai, Gu Kailai şi omul de afaceri britanic Neil Heywood. Mass-media de stat a raportat recent că Gu Kailai a mărturisit într-un proces închis ce a avut loc pe 9 august, că l-a ucis pe omul de afaceri. În plus, sursele au indicat ziarului The Epoch Times că Wang a dat oficialilor americani documente importante care detaliază reţeaua autorizată de stat din China, ce implică spitale militare unde sunt extrase şi vândute organele practicanţilor Falun Gong. Practica spirituală Falun Gong este persecutată de regimul comunist chinez începând din 1999.