Portugalia: Proteste împotriva reducerilor bugetare

Mii de portughezi au protestat, vineri, în faţa Parlamentului de la Lisabona, denunţând reducerile bugetare prevăzute pentru anul 2014, în timp ce în parlament, 131 de deputaţi ai majorităţii de centru-dreapta au votat bugetul pentru 2014.
Portugalia:Protest în Parlament, 1 Noiembrie 1, 2013. (PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.11.2013

Mii de portughezi au protestat, vineri, în faţa Parlamentului de la Lisabona, denunţând reducerile bugetare prevăzute pentru anul 2014, în timp ce în parlament, 131 de deputaţi ai majorităţii de centru-dreapta au votat bugetul pentru 2014.

Un proiect de lege în numele austerităţii (pentru al patrulea an consecutiv), care, potrivit opoziţiei socialiste, nu va face altceva decât să sărăcească ţara.

În ciuda protestelor care au ajuns până la balconul rezervat publicului în parlament, guvernul nu este dispus să dea înapoi. "Guvernul este în afara legii", "Furt din buget" şi "Basta cu Troika!", se putea citi pe pancartele protestatarilor. "A venit vremea ca actualul Guvern să plece", au scandat manifestanţii, reuniţi la apelul principalei confederaţii sindicale portugheze - CGTP. "Bugetul prevăzut pentru anul 2014 distruge locurile de muncă, este un furt din salarii şi pensii", consideră centrala sindicală.

Dar răspunsul vicepremierului Paulo Portas este dur: "Portugalia nu poate fi guvernată din nou, pe baza unor cheltuieli exagerate sau de împrumut extern fără limită". "Pur şi simplu nu se poate. Pentru că, dacă o face va trebui să renunţe la euro şi să devină prada viselor de auto -suficienţă şi sărăcie în mijlocul globalizării ", a concluzionat el.

Reducerile cheltuielilor publice planificate nu vor lăsa pe dinafară nici un sector şi se vor ridica la 3,18 miliarde de euro.

Obiectivul este stabilit de către creditorii internaţionali (deficit de 4% din PIB ) şi, pentru a-l atinge, se va efectua o reducere a salariilor în sectorul public până la 12 %.

De asemenea, a fost revizuit sistemul de pensii, cu vârsta de pensionare care trebuie să crească la 66 de ani, în timp ce, pe partea fiscală, se vor mări impozitele pe alcool, ţigări şi taxa de circulaţie pentru autoturisme.

Măsurile vor fi revizuite punct cu punct de către Parlament. Dar în blocarea bugetului ar putea interveni, aşa cum s-a întâmplat în trecut, Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor