Spania copiază Irlanda: Nu reuşim să vindem casele? Le dărâmăm

Madridul încercă să pornească piaţa imobiliară alocând 103 milioane de euro pentru a începe dărâmarea unei părţi din cele 800.000 de case goale din ţară.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Mioara Stoica
01.11.2013

Madridul încearcă să pornească piaţa imobiliară alocând 103 milioane de euro pentru a începe dărâmarea unei părţi din cele 800.000 de case goale din ţară. Scopul? Economisirea cheltuielilor de gestionare şi înălţarea valorii altor clădiri în vânzare pentru a stimula economia.

Nu reuşim să vindem casele? Nicio problemă: le dărâmăm. Spania, pusă în genunchi în urmă cu cinci ani de la Burbuja ladrillo (bula imobiliară) şi fiind scufundată într-un stoc de 800.000 de locuinţe nevândute, a adoptat o linie dură: Sareb, banca publică ce a moştenit proprietatea imobiliară de la bănci pentru a salva creditorii, a bugetat o sumă de 103 milioane de euro pentru a dezmembra o bucată din comoara sa de clădiri în construcţie.

Redresarea economică recentă (PIB-ul a crescut cu 0,1% în al treilea trimestru, aşa cum a fost confirmat joi de Institutul Naţional de Statistică), nu a reuşit încă să revigoreze piaţa: în al doilea trimestru al acestui an au fost vândute doar aproximativ 80.000 de apartamente - a certificat Ministerul de Comerţ - cu 2,3% mai puţin decât în anul anterior şi este departe de cele circa 250.000 de apartamente care au fost cumpărate în aceeaşi perioadă de timp în perioada "de aur". După ce economiştii au făcut calcule matematice, Sareb a rupt inerţia: consideră mai profitabil să demoleze proprietăţile ce nu au fost încă finalizate. S-a recurs la această măsură nu numai deoarece nu există bani pentru a termina lucrările, dar mai presus de toate, pentru a evita cheltuielile de administrare şi pentru a crea un mic şoc electric pe piaţă, având în vedere că preţurile - în pofida unei scăderi de 40% din 2008 - continuă să scadă punând în pericol conturile băncii Sareb.

Decizia, evident, a stârnit controverse în Madrid. Platforma de Afectados por la Hipoteca, asociaţia care reprezintă mii de familii evacuate în ţară, a atacat "Banco Malo", cum o numesc ei în Spania, cerând mai degrabă să atribuie apartamentele celor care au nevoie şi nu au un acoperiş deasupra capului. Sareb a trebuit să sublinieze că proiectul de demolare va începe într-un mod progresiv şi va acoperi doar clădirile fantomă, complet inutilizabile. În acelaşi timp, a încercat să explice motivele alegerii sale: în Irlanda - o altă ţară care se luptă cu o criză severă a locuinţelor, care a lăsat 300.000 de case goale - guvernul a luat deja măsuri pentru a demola mai multe complexe, generând în mod artificial o înălţare timidă a preţurilor.

Mişcarea Băncii Sareb are de fapt un obiectiv clar: să dea o gură de aer băncilor din ţară care, în ciuda celor 40 de miliarde obţinuţi cu sprijin internaţional, încă se luptă pentru a-şi redresa conturile. Recuperarea observată în PIB nu a dus la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Numărul de persoane care se luptă să facă faţă cheltuielilor este în continuă creştere: împrumuturile din sectorul bancar au ajuns la stratosferica cotă de 11,8% , sau aproximativ 180 de miliarde de euro. Şi având în vedere noile reguli de capital pentru bănci, o uşoară redresare în preţurile pieţei le-ar putea ajuta să se conformeze cu miza pusă de către BCE. Vom vedea. Buldozerele şi macaralele stau la pândă. De data aceasta nu pentru a reporni Burbuja ladrillo. Dar pentru a-i şterge amintirea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor