Discuţiile pe tema bugetului, înalt secret de stat

(THOMAS COEX / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
01.11.2013

Discuţiile guvernanţilor cu misiunea FMI pe tema bugetului pe anul viitor se desfăşoară sub auspiciul celui mai strict secret. Toţi funcţionarii care au participat joi la discuţiile din sediul Ministerului de Finanţe au fost obligaţi să îşi predea telefoanele mobile înainte de a intra în sala unde aveau loc negocieri.

În plus, în premieră pentru întâlnirile cu delegaţia FMI, autorităţile române au solicitat ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) să bruieze pentru a împiedica o eventuală încercare a unei persoane de a asculta discuţiile din afara sălii sau clădirii, informează mediafax.

"Solicitarea a venit din partea ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea iar STS a instalat în sala de discuţii un echipament de bruiaj. De altfel, funcţionarilor de la Finanţe prezenţi la discuţii li s-a cerut să depună telefoanele mobile într-o cutie specială, fiind întocmite şi liste nominale cu cei care au luat parte la negocieri", au precizat sursele citate de mediafax.

Membrilor delegaţiei FMI şi CE, precum şi demnitarilor de la Finanţe li s-a permis să îşi păstreze telefoanele, având în vedere faptul că oricum STS urma sa pună în funcţiune sistemul de bruiaj.

Întrebat dacă este la curent cu această decizie, premierul Victor Ponta a râs. "Haideţi să fim serioşi. Habar n-am de aşa ceva şi nu cred. Cum le cheamă pe sursele oficiale?", a comentat premierul. În locul presei a răspuns ministrul Liviu Dragnea, completând cu un: "Surse oficiale înseamnă răspândaci cu legitimaţie".

Discuţiile bruiate ce au avut loc joi seara la Ministerul de Finanţe cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) au vizat politicile fiscale ale guvernului şi bugetului de stat pentru 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor