Summitul ibero-american, un fiasco

Epoch Times România
22.10.2013

Prea multe reuniuni regionale riscă să submineze summiturile internaţionale? Doar 10 dintre cei 22 de preşedinţi aşteptaţi au participat la cea de-a 23-a ediţie a Summitului ibero-american din Panama. Un fiasco, în opinia majorităţii mass-media, notează Courrier International, în prezentarea unei reviste a presei pe acest subiect.

'Cel de-al 23-lea Summit ibero-american, care şi-a încheiat lucrările la 21 octombrie, nu a captat atenţia prin temele abordate sau prin acordurile concretizate, ci printr-un absenteism major în rândul participanţilor: mai puţin dintre cei 22 de preşedinţi convocaţi au fost prezenţi, constată cotidianul panamez La Prensa. Consecinţa: numeroase personalităţi au calificat summitul drept un 'fiasco', adaugă publicaţia menţionată.

În presa internă, responsabile de acest eşec au fost considerate problemele de politică externă şi lipsa de carismă a preşedintelui Ricardo Martinelli. Însă, pentru numeroase alte publicaţii latino-americane, insuccesul dezvăluie probleme mult mai ample.

Prestigioasa publicaţie columbiană El Espectador notează, într-un editorial, că 'ar trebui regândit chiar mecanismul summitului ibero-american, ce riscă să dispară din lipsă de material (pentru dezbateri)'. Au fost prezentate scuze 'pe toate gusturile': circumstanţe nefaste legate de starea de sănătate, care au motivat, de exemplu, absenţa preşedintelui argentinian sau a regelui Spaniei; situaţi politice şi sociale interne prioritare, care i-au obligat pe unii şefi de stat să rămână la ei acasă; divergenţele ideologice cu preşedintele panamez de dreapta, divergenţe care i-au determinat pe alţii - în speţă pe liderii ţărilor din grupul Alba (Alianţa Bolivariană pentru America, organizaţie regională formată din opt membri şi fondată în 2005) să găsească de asemenea scuze pentru neprezentare. Singurul lucru cert este că în fotografia de la finalul summitului au fost 'imortalizaţi' doar 10 lideri de stat, subliniază El Espectador.

Totodată, publicaţia columbiană subliniază multiplicarea reuniunilor şi emergenţa de noi structuri regionale, care 'aglomerează agenda internaţională'.

Pentru Pagina 12, summitul ibero-american a fost un 'randez-vous ca şi inexistent'. Summitul a trecut mult mai neobservat decât de obicei, pentru că nu prea avea sens ca acesta să devină ecoul unui bloc geopolitic inexistent, afirmă cotidianul argentinian. Potrivit acestuia, actualul 'eşec este strâns legat de triumful unei Americi Latine suverane şi emancipate', în condiţiile în care 'o bună parte din regiune nu mai are relaţii de dependenţă faţă de Spania şi Portugalia'.

La rândul său, cotidianul spaniol El Pais subliniază, în editorialul său intitulat 'Decepţie în Panama', că Spania este, fără îndoială, ţara cea mai interesată să consolideze cooperarea ibero-americană, însă criza economică din ţară a influenţat 'de o manieră decisivă' acest fiasco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor