Poroşenko: Rusia încearcă să creeze tensiuni între statele europene

Preşedintele ucrainean a cerut Europei să nu cadă victimă şantajului rusesc. Unii politicieni şi analişti din Germania văd rolul Moscovei esenţial în rezolvarea crizei refugiaţilor şi a conflictului sirian.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Rusia încearcă să submineze o poziţie europeană comună privind Ucraina şi sancţiunile impuse împotriva Moscovei, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu acordat miercuri ziarului german Bild.

Poroşenko, care s-a întâlnit luni cu Angela Merkel în Berlin, a precizat că Rusia continuă să îi susţină pe separatiştii din estul Ucrainei şi să îşi comaseze forţele de-a lungul graniţei. Rusia nu îşi respectă obligaţiile prevăzute de acordurile de la Minsk, a adăugat el.

Comentariile au fost făcute în condiţiile în care cancelarul german Merkel i-a telefonat marţi preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-i cere să îşi folosească influenţa asupra rebelilor din estul Ucrainei pentru ca aceştia să implementeze un regim de încetare a focului şi să permită accesul observatorilor OSCE în zona de conflict.

Poroşenko şi Merkel a căzut de acord luni că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerea rebelilor din estul Ucrainei să rămână în vigoare până la implementarea acordurilor de la Minsk.

Rusia neagă faptul că susţine rebelii şi susţine că Ucraina trebuie să îşi implementeze partea sa din acordurile de la Minsk, inclusiv reforme constituţionale cheie şi alegeri locale.

În timp ce Germania şi partenerii săi din Occident au menţinut un front unit în privinţa sancţiunilor, consensul s-a aflat în mod constant sub presiune: Europa înfruntă o criză tot mai mare a refugiaţilor, care ameninţă chiar şi poziţia lui Merkel; în acelaşi timp, Rusia şi-a creat un rol important în soluţionarea conflictului din Siria.

Cele două probleme – criza refugiaţilor şi războiul sirian – în care prezenţa Rusiei este necesară, precum şi efectele negative pe care le au sancţiunile occidentale asupra economiilor europene mai lente, au îngrijorat de mult timp Ucraina, care se teme că presiunea occidentală asupra Rusiei s-ar putea reduce cu timpul.

Totuşi, Poroşenko a avertizat că Europa nu trebuie să cadă victimă şantajului lui Putin, urmând acea logică care susţine că, fără el, conflictul din Siria nu poate fi rezolvat.

“Tot ceea ce se întâmplă în lume este legat direct sau indirect de agresiunea rusă. Moscova doreşte să creeze tensiuni între statele europene, acela este obiectivul”, a mai susţinut preşedintele ucrainean.

Poroşenko a precizat că Moscova foloseşte războiul hibrid împotriva Germaniei – inclusiv date ale serviciilor de informaţii – pentru a crea confuzie, pentru a diviza punctele de vedere şi pentru a submina răspunsurile la acţiunile ruseşti.

Între timp, unii politicieni germani par să respingă tot mai mult poziţia preşedintelui ucrainean în privinţa rolului Rusiei pe scena globală.

Într-o mişcare controversată, Horst Seehofer, premierul statului german Bavaria şi şeful partidului CSU, s-a îndreptat miercuri spre Moscova, unde se va întâlni cu Putin în timpul unei vizite de două zile.

Într-un interviu cu agenţia rusă de ştiri TASS, Seehofer a declarat că Rusia este critică în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor lumii, de la criza refugiaţilor până la lupta împotriva terorismului.

Premierul bavarez, care s-a ciocnit cu Merkel în privinţa politicii pentru refugiaţi, a luat de asemenea în vizor sancţiunile împotriva Rusiei datorită impactului pe care îl au acestea asupra economiei bavareze.

Ministrul german al Agriculturii Christian Schmidt (CSU) a declarat miercuri că obiectivul vizitei lui Seehofer este acela de a reduce distanţa creată între Rusia şi Europa şi pentru a dezvolta oportunităţi economice între cele două ţări.

El a adăugat că, de îndată ce acordurile de la Minsk vor fi implementate, sancţiunile occidentale ar trebui să fie ridicate cât mai curând posibil.