Kievul critică comentariile lui Putin la adresa Donbasului în Consiliul de Securitate al ONU

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia continuă să se amplifice, acest lucru fiind semnalat, printre altele, de o afirmaţie făcută recent de Putin, conform căreia transferul regiunii Donbas către Ucraina în timpul epocii sovietice a fost o “prostie”.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Ucraina a iniţiat, miercuri, o discuţie în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la o declaraţie recentă făcută de preşedintele rus Vladimir Putin privind regiunea ucraineană Donbas, a susţinut Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat de presă.

Comunicatul de presă nu a specificat care dintre declaraţiile preşedintelui rus a fost plasată pe agenda de discuţii a Consiliului de Securitate.

Cel mai recent comentariu al lui Putin asupra regiunii a fost făcut la forumul All-Russia People's Front în oraşul rusesc sudic Stavropol în 25 ianuarie, când şeful de la Kremlin a susţinut că transferul regiunii Donbas către Ucraina în timpul epocii sovietice a fost o “prostie”, conform website-ului de ştiri RBC.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Volodimir Ielcenko, a declarat că este inacceptabil faptul că autorităţile ruse încearcă să “rescrie istoria, contestând public integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa politică a Ucrainei”, conform unei declaraţii publicate miercuri.

În plus, Ucraina a cerut ca Rusia “să pună capăt retoricii sale ostile şi acţiunilor agresive împotriva poporului ucrainean” şi a cerut ca toate ţările semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, inclusiv Rusia, să desfăşoare consultaţii de urgenţă pe tema contestării graniţelor ucrainene recunoscute internaţional, mai susţine declaraţia.