Armata rusă refuză să redeschidă investigaţia asupra morţii a 159 soldaţi ruşi

Consecvent politicii ruseşti în privinţa implicării în conflictul ucrainean, procurorul-şef rus, Maxim Toporkov, refuză să reexamineze circumstanţele morţii a 159 militari ruşi

Soldaţi ruşi stau lânga tancurile lor în Kamensk-Shakhtinsky, lângă graniţa cu Ucraina. Joi, 12 februarie 2015, Kievul a anunţat că 50 de tancuri ruseşti au pătruns în estul Ucrainei.
Soldaţi ruşi stau lânga tancurile lor în Kamensk-Shakhtinsky, lângă graniţa cu Ucraina. Joi, 12 februarie 2015, Kievul a anunţat că 50 de tancuri ruseşti au pătruns în estul Ucrainei. (Captură Foto)

Procurorul-şef al Rusiei, Maxim Toporkov, a declarat marţi că nu vede niciun motiv de a re-examina circumstanţele morţii a 159 militari ruşi, despre care se crede că ar fi fost ucişi în Ucraina în intervalul 1 ianuarie 2014- 30 iulie 2015, potrivit relatărilor serviciului de ştiri RBC.

Un reprezentant al Comisiei pentru drepturile omului a Kremlinului, Serghei Krivenko, a solicitat procurorului militar să ancheteze moartea militarilor ruşi după ce a constatat o rată anormal de mare a mortalităţii în a doua jumătate a anului 2014, când conflictul a escaladat în estul Ucrainei.

Deşi Rusia a negat implicarea în conflict, oficialii occidentali şi guvernul ucrainean de la Kiev au susţinut că Moscova a desfăşurat trupe pentru a lupta alături de separatiştii pro-ruşi în regiune.

O sută opt soldaţi ruşi au murit în ultimele şase luni ale anului 2014, conform scrisorii pe care Krivenko a trimis-o procurorului militar, şi care a fost obţinută de RBC. În 80 la sută din cazuri, a notat el, nu există informaţii clare despre modul în care aceştia au murit.

Procurorul militar şef a respins cererea lui Krivenko de a redeschide investigarea moartea lor, a relatat RBC, susţinând că ancheta iniţială nu a relevat încălcări sau cazuri de nerespectare a legilor de protecţie a soldaţilor şi a familiile lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe