Sputnik începe: Transnistrenii îi vor cere lui Putin să îi protejeze de ameninţările externe

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Reprezentanţii a 66 de organizaţii publice din regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova au decis în cadrul unei întâlniri de luni să pregătească un apel către preşedintele rus Vladimir Putin, prin care să îi ceară să protejeze cetăţenii transnistreni de ameninţările din afară, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

Participanţii la întâlnire au decis să facă unele modificări la textul apelului înainte de 1 iunie şi apoi să îl trimită preşedintelui transnistrean Evgheni Şevciuk, acesta urmând a-l înainta mai departe preşedintelui rus Vladimir Putin.

“Dorim să facem apel la preşedintele Putin astfel încât, în cazul unei urgenţe sau al unei ameninţări la adresa Transnistriei, acesta, în calitate de garant al păcii în teritoriul transnistrean ... să ia toate măsurile necesare: politice, diplomatice, economice, sancţionatorii şi, bineînţeles, alte măsuri de asemenea”, a declarat Tatiana Dolişniaia, şefa Uniunii Naţionale a Femeilor din Transnistria.

Participanţii la întâlnirea de luni au exprimat temeri serioase faţă de situaţia politică din Transnistria – şi anume decizia Kievului de a suspenda un acord care permite forţelor ruse să tranziteze teritoriul Ucrainei către Moldova, prezenţa echipamentelor militare ucrainene în apropiere de graniţa cu Transnistria şi activarea structurilor NATO în Moldova.

“Suntem blocaţi, prinşi într-o menghină, atât din partea Moldovei cât şi a Ucrainei. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în 25 de ani”, a declarat Valerian Tulgara, preşedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că guvernul rus nu a primit nicio solicitare de protejare din partea societăţii civile din Transnistria.

În 1990, Republica separatistă Transnistria, cu o populaţie predominant rusă şi ucraineană, şi-a declarat independenţa de Republica Moldova. Regiunea urmăreşte în prezent să obţină o recunoaştere internaţională.

Un militar rus, care urmărea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, a fost reţinut luni pe Aeroportul Internaţional Chişinău, fiind cel de-al doilea caz de acest gen anunţat de vameşii moldoveni în ultimele zile. Presa din Chişinău a susţinut că militarul rus a fost reţinut după ce poliţia de frontieră a descoperit că actele sale de identitate fuseseră eliberate de autorităţile separatiste din stânga Nistrului.

În 22 mai, un alt cetăţean rus a primit interdicţie de a intra pe teritoriul moldovean după ce vameşii de pe Aeroportul Internaţional Chişinău au descoperit că acesta este ofiţer în cadrul Ministerului rus al Apărării şi intenţiona să ajungă în Transnistria, fără să fi înştiinţat în prealabil autorităţile moldovene, conform Agerpres.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.