"Pacificatori" ruşi expulzaţi de Chişinău. Moscova are probleme cu trimiterea "băieţilor" în Transnistria

Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015.
Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015. (Captură Foto)

Declanşarea conflictului militar din estul Ucrainei, urmat de denunţarea de către Rada Supremă de la Kiev a acordului cu privire la tranzitarea trupelor ruse spre Transnistria îi obligă pe militarii ruşi să călătorească individual şi doar prin Aeroportul Internaţional Chişinău.

Cu toate că acordul cu drept de tranzit prin Ucraina a fost denunţat abia la 21 mai 2015, potrivit ziarului rus „Kommersant”, citat de jurnal.md, autorităţile de la Chişinău ar fi deportat în Rusia aproape 100 de militari ruşi, în perioada octombrie 2014 – mai 2015. Serviciul de presă al Poliţiei de Frontieră al R. Moldova a declarat însă, pentru Jurnal de Chişinău că, începând cu anul 2015, aproximativ 40 de „persoane” au primit refuz de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, cu precizarea că între cetăţenii şi militarii ruşi nu se face nicio diferenţă.

Deşi într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse din 26 mai, adresat consilierului Ambasadei R. Moldova la Moscova, Eduard Melnic, se stipulează că „nu se mai admite practica autorităţilor moldoveneşti de a refuza accesul în Republica Moldova pentru reprezentanţii diferitor categorii ale cetăţenilor Federaţiei Ruse, fără nicio explicaţie”, totuşi, ultimul militar rus a fost deportat de pe Aeroportul Internaţional Chişinău joi, 28 mai.

„Partea rusă este îngrijorată de numărul de cazuri de refuz al accesului militarilor ruşi ce fac parte din contingentul rus de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. Acest fapt pune serios în dificultate îndeplinirea de către aceştia a misiunii de asigurare a păcii şi liniştii pe Nistru”, se mai menţionează în comunicat.

Autorităţile de la Moscova par îngrijorate, deoarece „această practică nemotivată nu corespunde nivelului relaţiilor dintre cele două state şi garanţiilor declarate ale oficialilor Republicii Moldova privind tendinţa spre o colaborare constructivă cu Federaţia Rusă”.

Pe de altă parte, într-un comunicat al serviciului de presă al MAEIE, remis către Jurnal de Chişinău, autorităţile R. Moldova menţionează că se asigură ca „rotaţia militarilor ruşi, care fac parte din contingentul de pacificare, să fie efectuată în baza unui mecanism prestabilit, ce prevede notificarea din timp a sosirii acestora pe teritoriul R. Moldova şi asigură monitorizarea circulaţiei personalului militar”.

„Aceasta este o practică normală, care reiese din interesele naţionale ale Republicii Moldova, precum şi din situaţia tensionată în regiune. Însă există cazuri când anumiţi militari din Federaţia Rusă care sosesc în R. Moldova nu se încadrează în cerinţele prestabilite, ceea ce obligă autorităţile abilitate să ia deciziile de rigoare”, se arată în acelaşi comunicat, cu referire la Grupul operativ, care asigură paza depozitelor de muniţii de la Colbasna.

Deşi Rusia îi numeşte pacificatori, sunt, de fapt, militari ai Grupului operativ, iar prezenţa lor pe teritoriul RM este considerată o ilegalitate. Potrivit fostului ministru al Apărării, Valeriu Troenco, decizia Kievului de a interzice soldaţilor ruşi să tranziteze Ucraina, reprezintă aducerea legalităţii în stânga Nistrului, în acelaşi timp, dând posibilitate autorităţilor de la Chişinău să verifice toţi "pacificatorii" ruşi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.