Ponta s-ar fi răzbunat pe Papici pentru că l-a ţinut la uşa DNA

Primul-ministru Victor Ponta.
Primul-ministru Victor Ponta. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

De două ori a cerut premierul Victor Ponta să fie audiat la DNA pentru a-l susţine pe Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul”, în care vicepremierul este acuzat de fraudarea alegrilor la referendumul de demitere al preşedintelui Traian Băsescu. Dar de ambele dăţi i s-a transmis că declaraţiile sale sunt inutile, scrie sâmbătă EVZ.

Conform investigaţiilor, Victor Ponta a solicitat să fie ascultat ca martor, fără a da însă vreun indiciu despre ceea ce va declara. Prima solicitare a fost făcută la 27 august, iar ce-a de-a doua la 4 septembrie, respectiv la mai puţin de o lună înainte de finalizarea anchetei şi întocmirii rechizitoriului de către Papici.

"În concret, opinăm că este lipsită de utilitate în ansamblul cauzei penale cererea formulată de Victor Viorel Ponta de a fi audiat în calitate de martor în dosarul antemenţionat, câtă vreme aceasta nu este însoţită de niciun indiciu referitor la raportul de cauzalitate dintre funcţia de co-preşedinte al USL a lui Victor Viorel Ponta şi faptele penale reţinute în sarcina învinuitului Liviu Nicolae Dragnea", se precizează în răspunsul DNA remis lui Ponta.

Într-un final, Lucian Papici îl informează pe Victor Ponta că a luat act de insistenţele lui de a fi audiat, dar subliniază faptul că declaraţia lui nu este utilă în acest dosar.

Traian Băsescu, Monica Macovei, precum şi alţii susţin că încetarea mandatului lui Lucian Papici a fost menită să prevină închiderea dosarului Liviu Dragnea.

Totuşi se pare că Papici s-a mişcat mult mai repede decât se credea şi a reuşit să finalizeze rechizitoriu şi să îl trimită spre avizare pe masa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Dacă Kovesi va aviza soluţia propusă de Lucian Papici, atunci Dragnea alături de alţi 69 de inculpaţi vor fi trimişi în judecată. Urmărirea penală faţă de aceştia a fost dispusă în septembrie anul trecut, fiind investigate fraudele electorale care au condus la creşterea artificială a numărului de alegători în vederea referendumului privind suspendarea lui Traian Băsescu.

Potrivit unor surse din interiorul instituţiei, citate de EVZ, înainte de punerea sa sub urmărire penală, vicepremierul Dragnea afişa o ”aroganţă maximă” şi nici nu lua în calcul o eventuală punere sub acuzare într-un dosar penal. Totuşi, câteva luni mai târziu acest lucru s-a întâmplat.