"Ponta, Rompetrol, Blair" - liberalul Lucian Isar lansează acuzaţii grave

Într-un articol postat pe blogul său, Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri propus în Guvernul Ponta I, insinuează că fostul şef al Executivului, Victor Ponta, a plătit consultanţa oferită de fostul premier britanic Tony Blair prin ştergerea datoriilor Rompetrol.
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
10.01.2016

"Grupul de firme de consultanţă guvernamentală a fostului premier Blair anunţa triplarea profitului şi extinderea echipei. Aceasta perioadă se suprapune cu gestionarea echipei de la Bucureşti pentru fostul premier Ponta. În aceeaşi perioadă fostul premier Ponta a făcut un cadou frumos grupului Rompetrol. În aceeaşi perioadă moneda din Kazakhstan, tenge a avut o cădere spectaculoasă.

În rezumat consultanţa fostului premier Blair pentru Kazakhstan a adus un tichet, beneficiu cert de 600 de milioane de euro prin dealul Rompetrol dar şi instabilitate macro", scrie Lucian Isar pe blogul său.

Potrivit fostului ministru, aceeaşi metodă a fost folosită şi în cazul privatizării Sidex Galaţi din vremea lui Adrian Năstase.

"Excelarea în tichete pe seama anumitor premieri români a dovedit-o fostul premier Blair şi pe axa Mittal susţinător în campanie- privatizarea Sidex Galaţi. Probabil că aceasta este specializarea firmei. Serviciile de consultanţă sunt scumpe şi sunt dificil de achitat de la bugetul de stat.

În consecinţă o poză pe stadion în Africa de Sud care să ascundă realitatea poate să coste un stat capturat, o companie, o ştergere majoră de datorii… "Noroc" că au intrat la pachet simultan şi altele că prea era dată ţara pe nimic. Este în continuare de mare interes cât ar plăti Gazprom at large pentru prelegerea unui fost premier care poate explica cum a amânat resetarea redevenţelor timp de 4 ani", a mai precizat Lucian Isar.

Amintim că Guvernul Ponta a adoptat, în ianuarie 2014, memorandumul cu Rompetrol prin care Executivul renunţă la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.

În schimb, Rompetrolul a oferit statului promisiunea că va face investiţii de un miliard în România, fără ca în HG să fie prevăzute termene clare şi penalităţi, în eventualitatea în care investiţiile nu se vor realiza.

De asemenea, Memorandumul mai prevedea posibilitatea statului de a-şi recuperea cândva pierderile, obţinând la un moment, de asemenea, neprecizat - profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român.

Decizia ca statul să renunţe de bună voie la - practic - 400 de milioane de dolari a fost adoptată prin HG, după ce Curtea Constituţională a decis că nu este constituţional ca Parlamentul să aprobe această decizie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor