Ponta recunoaşte oficial decesul USL: Cred că l-a omorât domnul Antonescu de tot, l-a sufocat

Victor Ponta, preşedinte PSD
Victor Ponta, preşedinte PSD (Epoch Times România)

Deşi în campania electorală sloganurile de tipul „USL trăieşte” împânzeau ţara, cu sau fără voia PNL, şi premierul Victor Ponta susţinea constant că USL se va reface după europarlamentare pentru că această alianţă este încă vie, joi a fost prima dată când preşedintele PSD a recunoscut în mod oficial decesul USL, vinovatul pentru acest lucru fiind liderul liberal Crin Antonescu.

Liderii PNL şi PDL au anunţat miercuri că s-a luat hotărârea ca cele două partide să colaboreze, să construiască împreună „un proiect politic solid, de durată, un proiect pentru România, care să implice un mare partid de dreapta, într-un viitor cât mai apropiat, o construcţie pentru alegerile prezidenţiale, pentru administraţia locală şi pentru alegerile parlamentare pentru o viitoare guvernare împreună”.

Preşedintele demisionar al PNL Crin Antonescu a evidenţiat nevoia de a se renunţa la alianţele cu PSD de la nivelul administraţiei locale.

„Intenţia noastră este asta, sigur că e un lucru complicat, dar intenţia noastră este asta şi în Biroul Politic Naţional al PNL, care va fi reunit cât de curând, vom propune această decizie politică. Pentru că noi trebuie să fim cât se poate de hotărâţi în a construi de jos în sus, şi coerent, aceste lucruri. În momentul în care decidem, acesta este un pas foarte semnificativ spre fuziune, spre temelia unei fuziuni. Da, chiar dacă asta va costa în anumite judeţe sau localităţi ieşirea dintr-o majoritate sau schimbarea unei majorităţi, noi trebuie să ne comportăm ca nişte oameni serioşi din punct de vedere politic şi corecţi”, a declarat Antonescu.

În replică, preşedintele PSD Victor Ponta a subliniat că, în aceste condiţii, social-democraţii din teritoriu vor încerca să-şi facă propriile majorităţi.

"Am auzit şi eu că domnul Antonescu nu mai vrea să mai păstrăm alianţele în teritoriu şi atunci, sigur, fiecare la nivel comunal, municipal, judeţean trebuie să încerce să-şi facă o majoritate, pentru că avem un program cu care am candidat, programul USL, e adevărat, în 2012, şi acesta trebuie pus în aplicare", a precizat Victor Ponta, adăugând că nu există nicio interdicţie cu privire la partidele cu care social-democraţii din teritoriu vor colabora în vederea realizării unor astfel de majorităţi.

Întrebat dacă în acest context se mai poate spune că USL trăieşte, Ponta a replicat: "Cred că l-a omorât domnul Antonescu de tot, l-a sufocat. Nu are cum să fie şi Alianţa D.A. şi USL, e cam complicat".