Vasile Blaga: "Am greşit şi noi şi PNL"

Colegiul Naţional Director PDL. În imagine, Vasile Blaga
Colegiul Naţional Director PDL. În imagine, Vasile Blaga (Epoch Times România)

Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat, miercuri seara, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării” de pe B1 Tv, că fuziunea PDL-PNL reprezintă un proiect pentru ţară mai degrabă decât unul împotriva guvernării PSD, adăugând că atât PNL cât şi PDL au greşit, dar acum a venit vremea colaborării.

Liderii PNL şi PDL anunţau miercuri că s-a luat hotărârea ca cele două partide să colaboreze, să construiască împreună „un proiect politic solid, de durată, un proiect pentru România, care să implice un mare partid de dreapta, într-un viitor cât mai apropiat, o construcţie pentru alegerile prezidenţiale, pentru administraţia locală şi pentru alegerile parlamentare pentru o viitoare guvernare împreună”.

„Am decis să discutăm despre asta exact în ziua în care Joe Biden şi-a susţinut discursul la Palatul Cotroceni. Dar nu au existat tatonări înainte de alegeri. După rezultatul alegerilor, am decis să colaborăm. Toate discuţiile azi au fost despre viitor, despre un proiect politic solid, nu împotriva cuiva anume, guvernării PSD, dar e unul pentru România şi mai puţin despre PNL şi PSD. Am greşit şi noi şi PNL. Unificarea se va face pornind de la PNL şi PDL, cele mai importante şi cu rezultate similare la ultimele alegeri, dar suntem deschişi spre colaborări şi cu alţii care vor împărtăşi aceleaşi valori. Una dintre cele mai importante valori este continuarea parcursului euro-atlantic al României. Ne dorim să creem oameni care să depindă cât mai puţin de stat”, a spus Blaga.

Întrebat dacă are încredere în PNL, preşedintele PDL a replicat că da, iar unul din motive este faptul că liberalii au decis ca europarlamentarii lor vor intra în grupul PPE.

„Absolut da, iar dovada faptului este că nu va exista hârtie parafată. Eu am încredere în PNL care, iată, a votat ca europarlamentarii lor să intre în PPE. Credeţi că poţi să faci ce vrei în PPE? Asta e dovada că vor milita pentru un stat de drept”, a explicat Blaga.

Preşedintele PDL a subliniat, de asemenea, că noua alianţă va desemna candidatul unic la prezidenţiale în urma unei analize serioase.

„Trebuie făcută o cercetare serioasă, să vedem ce cred românii despre ceilalţi posibili candidaţi. Eu mai am experienţa unor construcţii, ştiu că nu se va realiza fuziunea până la prezidenţiale. Dar până la finalul lui iunie trebuie să vedem pe cine am putea lansa. Mă bazez pe un om serios, care va îmbrăca stindardul acestui proiect, care să ne convingă pe noi, cei angrenaţi în proiect, că respectă România, interesele şi parcursul. Mă bazez pe români că ne vor spune care este cel mai bun dintre toţi. N-am decis încă cu cine facem sondajele, cel mai probabil cu două firme de sondaje”, a precizat Vasile Blaga.

Liderul PDL a vorbit şi despre relaţia cu preşedintele Traian Băsescu., adăugând ca şi-ar dori ca acesta să-l voteze pe candidatul comun desemnat de noua alianţă.

„Băsescu a avut un rol extrem de important în ceea ce a însemnat parcursul statului român şi suntem profund recunoscători. A avut un merit deosebit şi la formarea PDL. Opţiunea lui a fost alta şi am respectat-o. Dar de aici şi până acolo, că nu avem voie să gândim cu capul nostru, este altă discuţie. Nu îi cerem voie să acţionăm într-o construcţie cu PNL. Eu am fost mereu un om liber. Nu întotdeauna am fost de acord cu preşedintele. Sper din tot sufletul să avem un candidat la prezidenţiale la care şi Băsescu să spună că îl va vota, dar atât”, a afirmat Blaga, menţionând totodată că în cazul în care şeful statului va ataca noua construcţie PNL-PDL, acest lucru nu va reprezenta vreun impediment.

În opinia lui Blaga, legătura dintre preşedintele Traian Băsescu şi Partidul Mişcarea Populară este una legală, dar în acelaşi timp şi imorală. „Preşedintele a vrut să se vadă mult pe sticlă, pentru a ajuta PMP. Această legătură a fost legală, dar imorală”, a opinat acesta.

Preşedintele PDL a adăugat că până acum nu a fost capabil să înţeleagă ce anume vrea PMP şi de ce liderii acestuia au atacat PDL-ul în campania electorală chiar mai mult decât celelalte partide.

„Eu nu ştiu ce vrea PMP, eu ştiu ce vrea PNL. La PMP văd că se ceartă între ei, liderii formali sau informali. Cred că ar trebui să regrete şi cei din PMP atacuri repetate zilnic la PDL. Nu era normal să ne atace nişte foşti colegi care au dorit să părăsească partidul? De ce au părăsit partidul? Ce fac liderii PMP şi nu puteau face liderii PDL? Nu vreau să izolez PMP, nu am dorit în viaţa mea să desfiinţez un partid politic”, a concluzionat Vasile Blaga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne