Fuziunea PNL-PDL. Se anunţă înfiinţarea „celui mai puternic partid de centru-dreapta în România”

După ce s-au aflat în tabere diferite şi şi-au reproşat reciproc o serie de decizii politice greşite, liderii PNL şi PDL au ajuns în sfârşit la un numitor comun. În urma şedinţei care a avut loc miercuri la Parlament, s-au purtat discuţii serioase despre fuziunea celor două partide în vederea consolidării celui mai puternic partid de centru-dreapta în România, o veritabilă alianţă anti-PSD care să domine scena politică.
Andrei Pricopie
28.05.2014

alte articole

Vasile Blaga şi Crin Antonescu (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.05.2014

După ce s-au aflat în tabere diferite şi şi-au reproşat reciproc o serie de decizii politice greşite, liderii PNL şi PDL au ajuns în sfârşit la un numitor comun. În urma şedinţei care a avut loc miercuri la Parlament, s-au purtat discuţii serioase despre fuziunea celor două partide în vederea consolidării celui mai puternic partid de centru-dreapta în România, o veritabilă alianţă anti-PSD care să domine scena politică.

"De azi, suntem aliaţi apropiaţi. În esenţă, am luat hotărârea de a colabora, de a construi împreună un proiect politic solid, de durată, un proiect pentru România, care să implice un mare partid de dreapta, într-un viitor cât mai apropiat, o construcţie pentru alegerile prezidenţiale, pentru administraţia locală şi pentru alegerile parlamentare pentru o viitoare guvernare împreună. Există principii şi valori fundamentale care ne unesc, complementaritate şi voinţă politică exprimată şi confirmată azi împreună", a declarat liderul demisionar al PNL, Crin Antonescu.

Liberalul a vorbit şi despre nevoia de a se renunţa la alianţele cu PSD de la nivelul administraţiei locale, unde sunt constituite astfel de majorităţi.

„Intenţia noastră este asta, sigur că e un lucru complicat, dar intenţia noastră este asta şi în Biroul Politic Naţional al PNL, care va fi reunit cât de curând, vom propune această decizie politică. Pentru că noi trebuie să fim cât se poate de hotărâţi în a construi de jos în sus, şi coerent, aceste lucruri. În momentul în care decidem, acesta este un pas foarte semnificativ spre fuziune, spre temelia unei fuziuni. Da, chiar dacă asta va costa în anumite judeţe sau localităţi ieşirea dintr-o majoritate sau schimbarea unei majorităţi, noi trebuie să ne comportăm ca nişte oameni serioşi din punct de vedere politic şi corecţi”, a declarat Antonescu.

La rândul său, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că cele două partide au decis să aibă un candidat unic pentru scaunul de la Cotroceni, adăugând că se încearcă consolidarea unui mare partid de centru-dreapta.

"Am decis să avem un candidat unic la Preşedinţie pe care-l vom stabili pe baza unor cercetări pe care le vom face. Am stabilit că, de mâine, grupurile parlamentare din cele două camere ale noastre vor lucra împreună. Tot de mâine vor începe colaborările în teritoriu pentru a se constitui majorităţi ale celor două partide şi că ceilalţi colegi vor constitui grupurile de lucru necesare pentru a lucra la acest proiect pentru România pentru a începe discuţiile localitate cu localitate, judeţ cu judeţ, pentru a aduna forţele celor două partide, astfel încât, într-un timp cât mai scurt, să ajungem să construim un foarte puternic partid de centru-dreapta în România. N-o să vorbim despre nicio alianţă pentru că încercăm, pas cu pas, să ajungem la un mare partid de centru-dreapta. Nu aş putea spune când se va realiza asta, dar destul de greu de crezut că până la prezidenţiale. Două partide nu pot decât să fuzioneze ca să constituie un singur mare partid de centru-dreapta", a subliniat Vasile Blaga.

Jurnaliştii au vrut să ştie ce nume va avea acest nou partid, însă Crin Antonescu a explicat că în acest moment nu se avansează nume şi ipoteze, dar a subliniat că în acest moment un lucru este sigur şi anume că vor avea un candidat comun la prezidenţiale.

"În acest moment, nu avansăm nici nume şi ipoteze, dar vă spunem clar că cele două partide vor susţine un candidat comun la Preşedenţie şi, în timpul cel mai scurt, vom face această evaluare pe baza evaluărilor şi vom anunţa numele candidatului. Nu se va petrece o fuziune fără să ştim numele sub care fuzionăm. Dorim un partid mare. Fuziunea într-un mare partid a două partide serioase este o construcţie temeinică, ce necesită un timp. Că va fi înainte de prezidenţiale sau după, vom vedea. Începând de azi, funcţionăm în fapt ca doi aliaţi politici foarte apropiaţi", a mai precizat Crin Antonescu.

Întrebat despre discuţiile purtate cu PMP şi Forţa Civică, Blaga a replicat: "Am discutat ce am discutat şi ce am prezentat între cele două mari partide de partea dreaptă PDL şi PNL. Dacă vor vrea să se alăture şi alţii, cu atât mai bine. Dar noi discutăm o fuziune între cele două partide."

În schimb, Crin Antonescu a ţinut să evidenţieze că există mai multe tipuri de fuziuni şi nu se poate vorbi despre un regim egal aplicat partidelor mici.

"Sunt fuziuni şi fuziuni. Există fuziuni simple, fuziuni prin absorbţie, în care un partid mult mai mic fuzionează prin absorbţie cu un partid mai mare, iar asta se poate petrece pe parcurs, şi există fuziuni mai complicate, când partidele au o pondere egală, au un brand, un trecut, iar asta durează mai mult. O soluţie posibilă - n-aş putea să numesc ăla da, ăla nu - poate să fie şi asta", a menţionat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor