Deşi s-a anunţat fuziunea PNL-PDL, PSD insistă cu refacerea USL

Conferinţă de presă la sediul PSD susţinută de Cătălin Ivan, purtător de cuvânt
Conferinţă de presă la sediul PSD susţinută de Cătălin Ivan, purtător de cuvânt (Epoch Times România)

Deşi în cursul zilei de miercuri preşdintele demisionar al PNL Crin Antonescu şi preşedintele PDL Vasile Blaga anunţau triumfător viitoarea fuziune a celor două formaţiuni în vederea consolidării „celui mai puternic partid de centru-dreapta” din ţară, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, le-a reamintit liberalilor că oferta celor de la PSD privind refacerea USL şi revenirea la guvernare rămâne deschisă până la Congresul Extraordinar al PNL.

Atât PSD cât şi partidele de dreapta aşteaptă cu interes Congresul Extraordinar al PNL din 28-29 iunie de la Bucureşti, la care vor participa circa 1.550 de delegaţi şi unde se va decide viitoarea direcţie pe care o va lua partidul. Însă, conducerea PNL vorbea încă de ieri, după şedinţa cu PDL de la Parlament, despre fuziunea celor două partide în vederea consolidării „celui mai puternic partid de centru-dreapta în România”, o puternică alianţă anti-PSD la care să adere treptat şi alte partide de dreapta.

„De azi, suntem aliaţi apropiaţi. În esenţă, am luat hotărârea de a colabora, de a construi împreună un proiect politic solid, de durată, un proiect pentru România, care să implice un mare partid de dreapta, într-un viitor cât mai apropiat, o construcţie pentru alegerile prezidenţiale, pentru administraţia locală şi pentru alegerile parlamentare pentru o viitoare guvernare împreună. Există principii şi valori fundamentale care ne unesc, complementaritate şi voinţă politică exprimată şi confirmată azi împreună”, a declarat Crin Antonescu.

În replică, Cătălin Ivan a mai făcut odată apel la liberali amintindu-le că uşa PSD-ului este larg deschisă pentru ei până la Congresul Extraordinar.

„Ne pregătim, mai aşteptăm Congresul. Este un moment important Congresul PNL să vedem dacă întregul partid susţine viziunea lui Crin Antonescu. Dacă în acest Congres să hotărăşte că merg pe mâna lui Traian Băsescu şi a PDL, foarte bine, nu va mai exista nicio altă ofertă din partea noastră. Până atunci, oferta rămâne deschisă”, a declarat Cătălin Ivan, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt la PSD afirmă că se bazează pe alianţele din teritoriu cu liberalii, unde s-au format majorităţi care funcţionează foarte bine în aproape toate judeţele.

„Sunt foarte mulţi lideri locali, preşedinţi de CJ, consilieri judeţeni care vor refacerea USL şi regretă ieşirea de la guvernare”, a spus Ivan.

Acest aspect a fost abordat şi de preşedintele demisionar al PNL Crin Antonescu care a evidenţiat nevoia de a se renunţa la alianţele cu PSD de la nivelul administraţiei locale.

„Intenţia noastră este asta, sigur că e un lucru complicat, dar intenţia noastră este asta şi în Biroul Politic Naţional al PNL, care va fi reunit cât de curând, vom propune această decizie politică. Pentru că noi trebuie să fim cât se poate de hotărâţi în a construi de jos în sus, şi coerent, aceste lucruri. În momentul în care decidem, acesta este un pas foarte semnificativ spre fuziune, spre temelia unei fuziuni. Da, chiar dacă asta va costa în anumite judeţe sau localităţi ieşirea dintr-o majoritate sau schimbarea unei majorităţi, noi trebuie să ne comportăm ca nişte oameni serioşi din punct de vedere politic şi corecţi”, a declarat Antonescu.

Cătălin Ivan a mai precizat că PSD vede fuziunea dintre PNL şi PDL ca o alianţă nu pentru români, ci împotriva împotriva PSD.

„Nu înţeleg de când şi până când PNL a devenit un partid atât de înverşunat împotriva PSD şi a tot ce am susţinut împreună până acum şi atât de apropiat de partidul pe care pe bună dreptate l-au criticat atâţia ani pentru tot ce au făcut rău pentru România, ştiind foarte bine că prin această alianţă de dreapta ei nu fac decât să-i facă jocurile lui Traian Băsescu. Liberalii ştiu foarte bine ca în primă fază se unesc doar cele două – PDL şi PNL – iar într-un timp foarte scurt vor ajunge să colaboreze cu Traian Băsescu şi asta e foarte greu de înţeles: cum a ajuns un întreg partid să devină marioneta lui Traian Băsescu, dintr-un înverşunat luptător împotriva acestuia? Este o competiţie deschisă în noiembrie, PSD are prima şansă, dovadă şi rezultatul din alegerile pentru PE, cu aproape 38%”, a concluzionat Cătălin Ivan.

Crin Antonescu a vorbit miercuri şi despre modul în care pesediştii „repetă aceeaşi minciună cum că noi colaborăm cu Traian Băsescu”.

„Toată lumea care a urmărit poziţiile publice ale mele, ale celorlalţi liberali reprezentativi a văzut că întotdeauna nu s-a pus nici măcar o secundă în discuţie poziţia faţă de Traian Băsescu. Nu ne-am apucat să colaborăm cu Traian Băsescu decât în capul unor oameni care sunt plătiţi să se prefacă a le trece asta prin cap. Nu am vorbit nimic, nu am avut nicio legătură”, a explicat Antonescu.

De asemenea, liderul liberal a atras atenţia asupra minciunilor vehiculate pe această temă în presă, acuzând postul deputatului PSD Sebastian Ghiţă, România Tv, că a minţit opinia publică atunci când a informat că liberalul s-ar fi întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu la Bruxelles, sau că a bătut palma cu deputatul PMP Elena Udrea.

„S-a minţit şi pe tema asta. S-a scris pe ecran în mod mincinos, otrăvitor, pentru opinia publică, că am plecat ieri cu Băsescu la Bruxelles, că am dat mâna cu el, sunt minciuni. Există posturi de televiziune care mint – România Tv. Minte. Dacă vreun coleg spune asta (că a fost cu Băsescu la Bruxelles), titlul corect este „Un coleg de-al lui Antonescu spune că el este cu Băsescu la Bruxelles”, sau „Din surse de-ale noastre…”, nu titlul „Băsescu şi Antonescu sunt împreună la Bruxelles”, nu titlul „Antonescu a bătut palma cu Elena Udrea” ca ştire, pentru că asta este minţirea cititorului, consumatorului de presă. Deci nu am avut nicio formă de colaborare cu Traian Băsescu, nu am avut niciun dialog şi nu avem pe agenda un dialog cu PMP. Eu nu depun în fiecare zi jurăminte de credinţă nici la Antena 3 şi nici România Tv mai nou, nici la altcineva. Oamenii cunosc poziţia noastră, nimic din ce am făcut noi nu o infirmă şi nu s-a pus nicio secundă, pentru că era absurd, problema unei rezoluţii care să arate că noi nu colaborăm cu Traian Băsescu”, a concluzionat Antonescu.

Preşedintele demisionar al PNL a ţinut să sublinieze că preferă, chiar dacă este mai greu, o construcţie politică solidă, durabilă, un mare partid de dreapta, cu tot ce înseamnă dreapta autentică şi structuri eficiente, chiar dacă este vorba de partide mai mici, chiar dacă este vorba de partide cu diverse alte probleme. Însă, atunci când vine vorba de partidele mici, Antonescu a adăugat că există mai multe tipuri de fuziuni şi nu se poate vorbi despre un regim egal aplicat partidelor mici.

"Sunt fuziuni şi fuziuni. Există fuziuni simple, fuziuni prin absorbţie, în care un partid mult mai mic fuzionează prin absorbţie cu un partid mai mare, iar asta se poate petrece pe parcurs, şi există fuziuni mai complicate, când partidele au o pondere egală, au un brand, un trecut, iar asta durează mai mult. O soluţie posibilă - n-aş putea să numesc ăla da, ăla nu - poate să fie şi asta", a menţionat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne