Ponta: "Luăm de la unii şi dăm la alţii"

Şeful Executivului a arătat că resursele suplimentare pot veni mai ales din accesarea fondurilor europene şi mult mai puţine vor fi cele care apar în urma creşterii economice sau a taxelor şi impozitelor.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
29.09.2013

Rectificarea bugetară pe care o are în vedere Guvernul în luna octombrie înseamnă că vor fi luaţi bani de unde nu sunt situaţii stringente şi daţi acolo unde este urgenţă, deoarece nu există 'un rezervor secret de bani' al Executivului, a afirmat premierul Victor Ponta sâmbătă, într-o conferinţă de presa la Bistriţa, informează Agerpres.

"O să avem rectificare în octombrie. Rectificarea înseamnă aşa: că luăm bani de la unii şi dăm la alţii. Deci nu înseamnă că avem nişte bani cu care nu avem ce face, ci înseamnă că luăm de unde nu sunt absolut necesari şi îî ducem unde arde. Săptămâna trecută 25 milioane lei am dat în judeţul Galaţi pentru inundaţii şi cred că am făcut bine. (...) Am luat banii dintr-un loc, i-am pus în altă parte. La fel, pentru situaţii speciale. Categoric, toate salariile, toate pensiile, lucrurile esenţiale le avem acoperite şi le plătim fără niciun fel de problemă. Însa la rectificare mai luăm dintr-o parte, punem în alta. Cineva pierde ca să câştige altcineva", a declarat premierul.

Primul ministru a ţinut să sublinieze că nu există sume de bani în plus, deoarece taxele şi impozitele nu au fost mărite, ci chiar s-au redus, în această situaţie, foarte important fiind modul în care se folosesc resursele financiare.

"Eu explic în fiecare zi şi profesorilor, care au dreptate, şi medicilor, care au dreptate, şi primarilor, care au dreptate, că nu a existat nici înainte şi nu există nici astăzi vreun rezervor secret de bani al Guvernului. Banii sunt cei care sunt colectaţi prin taxele şi impozitele pe care nu le-am mărit. Am rămas cu cota unică la 16%, am redus chiar, fie că e vorba de TVA la pâine, pe care aş vrea să o extindem, fie că e vorba de proiectul principal pentru anul viitor, şi anume o reducere a impozitării muncii. Deci de unde reducem e foarte greu să spunem ca sunt mult mai mulţi bani. Important este cum se folosesc", a menţionat premierul.

Şeful Executivului a arătat că resursele suplimentare pot veni mai ales din accesarea fondurilor europene şi mult mai puţine vor fi cele care apar în urma creşterii economice sau a taxelor şi impozitelor.

"Cea mai importantă realizare, din punctul de vedere al resurselor suplimentare din acest an, a fost faptul că am triplat efectiv banii care au fost atraşi din fondurile structurale, că avem deblocate toate programele operaţionale - asta înseamnă că se depun în continuare proiecte, se finanţează. (...) Plăţile în agricultură le-am făcut şi le facem şi anul acesta în avans. Acolo e resursa suplimentară. În rest, din creşterea economică se simte mai mult sau mai puţin un supliment de resurse. Ceea ce le spun tuturor este faptul că banii pe care ii avem mult mai mulţi vin din fonduri europene, mai puţin din taxe şi impozite, pentru că, cu 16% cota unică, nu o să avem şcolile şi spitalele din Germania, unde se plătesc 45% taxe, sau din Finlanda şi Suedia, unde sunt 50% taxe. Nu poţi să ai şi taxe mici, şi venituri ca cei care au taxe mari. Este o decizie până la urmă, ce alegem, şi am ales ideea că pentru o dezvoltare economică să avem în continuare o fiscalitate redusă", a explicat Ponta.

Premierul a mai menţionat că "fondurile europene sunt mai bune pentru că, de principiu, sunt mult mai greu de folosit în scopuri personale".

Şeful Guvernului a fost prezent sâmbătă în judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a participa la inaugurarea unei secţii noi a SC Rombat SA Bistriţa, cel mai mare producător român de baterii aut. Cu această ocazie, premierul a avut o întrevedere cu managementul firmei româno-germane Leoni, specializate în producţia de cablaje şi echipamente auto. Victor Ponta s-a întâlnit şi cu oficialităţile judeţene şi primarii USL, pentru a dezbate probleme legate de administraţia publică locală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor