UPDATE - Dragnea şi scandalul din jurul dosarului Referendumul. Liderul PSD trimis în judecată: termen 18 februarie

Liviu Dragnea, vicepremier în Guvernul României
Liviu Dragnea, vicepremier în Guvernul României (Epoch Times România)

UPDATE - Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi a decis trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea, menţinând astfel soluţia dată de procurorul Lucian Papici în rechizitoriu. La 18 februarie va fi primul termen.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni Tv, că respinge acuzaţiile care i se aduc în dosarul Referendumului şi declaraţiile conform cărora ar fi tergiversat în acest dosar.

Scandalul din jurul dosarului lui Dragnea

România a fost recent scena unui scandal în Justiţie provocat de decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l revoca din funcţie pe şefului secţiei I-a din DNA, Lucian Papici, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru. Papici se ocupă de dosarul „Referendumul” al vicepremierului Liviu Dragnea, în care acesta este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Procurorul general l-a revocat pe Papici la scurt timp după ce, pe data de 23 septembrie, îl numise în funcţie pentru o perioadă de trei luni.

Premierul a explicat că decizia de revocare a lui Papici a fost luată pentru că i s-a terminat mandatul şi este de părere că acesta este „procuror basist, morărist, macovist” şi, de asemenea, că “a făcut dosare politice”. Traian Băsescu, Monica Macovei, precum şi alţii susţin că încetarea mandatului lui Lucian Papici a fost menită să prevină închiderea dosarului Liviu Dragnea şi îl acuză pe Victor Ponta că a intervenit în justiţie.

Preşedintele Băsescu consideră că ”s-au băgat cu bocanci în justiţie de dragul lui Dragnea”, iar dacă ”Dragnea nu are nici o problemă, du-te nene în faţa judecătorului şi justifică acolo cum ai mai pus tu vreo două milioane de voturi”.

Şeful statului susţine că a primit „nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD în mod deosebit şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea - azi nu am avut timp, dar mai vin şi peste trei săptămâni să mai citesc o declaraţie. Ei nu au ştiut la ora la care au luat decizia că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi”.

Cum răspunde liderul PSD

Liviu Dragnea a respins acuzaţiile conform cărora ar încerca să tergiverseze precizând că doar şi-a exercitat dreptul de a studia dosarul.

"Sunt studios şi riguros. (...) M-am uitat cu atenţie să văd: din miile alea de martori care au fost audiaţi la DNA, prin biserici, pe uliţe, pe la ei acasă, cu Biblia prin maşină, domnule, o fi spus cineva «m-a pus ăla să fac ceva, Liviu Dragnea». N-am văzut asta", a declarat Dragnea pentru B1 Tv, adăugând că este vorba despre "84 sau 86 de volume" cu declaraţii ale martorilor, expertize tehnico-ştiinţifice, sau transcripturi după înregistrări.

Întrebat despre locul unde se află dosarul, liderul PSD a explicat că nu ştie nici el, nici avocatul său, dar "am aflat de la Traian Băsescu că dosarul meu a ajuns la Codruţa Kovesi. (...) Luăm de bun ce spune preşedintele".

Dragnea susţine că principala acuzaţie a DNA este că ar fi adus "foloase necuvenite PSD sau USL (...) constând în prezenţa la vot".

"Asta mi se pare ceva foarte grav, pentru că înseamnă că orice partid care face campanie electorală sau şeful de campanie poate să fie acuzat la un moment dat de lucrul ăsta", a adăugat acesta.

"Am fost acuzat că am făcut un sistem informatic şi din dosar reiese - din declaraţii sub jurământ şi alte probe - că nu am făcut acel sistem informatic. Sunt acuzat că am trimis sms-uri şi din dosar reiese că n-am trimis niciun sms. Nu prea am văzut vreo probă pe acolo. Cel mai greu lucru este să te aperi de ceea ce n-ai făcut", a continuat Dragnea.

Referitor la declaraţiile lui Victor Ponta privind înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, Liviu Dragnea nu consideră că acesta ar fi greşit: "N-am văzut, n-am simţit (...) nicio presiune asupra justiţiei prin faptul că Victor Ponta explica nişte proceduri".

"Nu mă interesează cine e procuror-şef, procuror-şef de secţie sau ce funcţii de conducere mai sunt în Parchete (...) În ceea ce priveşte dosarul ăsta, nu mă interesează pentru că în conţinutul acuzaţiilor nu există nimic la adresa mea. Vorbesc de probe. Că aşa există nişte afirmaţii", a declarat Liviu Dragnea.

"Eu la interviul lui Traian Băsescu am înţeles multe lucruri, aproape tot legat de ceea ce mi se întâmplă. Am văzut presiunea foarte clară, presiune politică asupra justiţiei, în sensul că astă vară Traian Băsescu şi mai mulţi din anturajul dumnealui au făcut nişte afirmaţii îngrozitoare - c-am furat două milioane de voturi, că am dus acasă două milioane de voturi, că le-am făcut ca un David Copperfield - şi au spus-o şi la partenerii noştri externi şi acum au o foarte mare problemă, în sensul că 'faceţi ceva cu dosarul ăsta', pentru că altfel apare că noi am minţit cu neruşinare anul trecut", a subliniat Liviu Dragnea.

Dosarul Referendumul

În 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului. Dragnea a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

La probele strânse de procurori s-a putea adăuga şi mărturiile făcute de senatorul Valer Marian, fost preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Satu Mare.

Valer Marian, care a fost exclus din PSD şi este actualmente senator independent, a depus în data de 16 iulie o sesizare la DNA în care declară că participat personal la întruniri în cadrul cărora Liviu Dragnea şi Radu Stroe îi învăţau pe membrii USL cum să fraudeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu prin raportarea unui număr mai mare de votanţi decât cel real.

Valer Marian le-a relatat procurorilor cum Liviu Dragnea şi Radu Stroe, actualul Ministru de Interne al României, i-ar fi instruit pe liderii organizaţiilor să raporteze o prezenţă mai mare decât cea reală, în luna iulie 2012. Acesta a susţinut că Liviu Dragnea i-a cerut personal să raporteze date false la Biroul Electoral Central, dar el a refuzat.

Potrivit lui Valer Marian, la 22 iulie 2012, Liviu Dragnea, care ocupa atunci funcţia de secretar general al PSD, s-ar fi dus la Oradea cu elicopterul pentru o întrevedere cu preşedinţii filialelor judeţene de partid din Vestul ţării.

La întâlnirea ce ar fi avut loc la Hotel Dacia Continental, Liviu Dragnea şi-ar fi instigat colegii de partid să depună eforturi ca să-i convingă pe preşedinţii secţiilor de votare să raporteze la Biroul Electoral Central (BEC), din două în două ore, cu 25 de alegători în plus decât în realitate. Aceeaşi strategie ar fi fost aplicată şi de către liberalii instruiţi de Radu Stroe la Cluj, doar că liberalii ar fi raportat cu 50 de alegători mai mult faţă de numărul real, a declarat Marian.

Scopul era de a întruni cvorumul legal de 50% plus 1 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Conform declaraţiilor lui Valer Marian, Liviu Dragnea ar fi instigat la o fraudă de aproximativ 3.000.000 de voturi în plus, în cazul în care ar fi fost convinşi să ia parte la fraudă toţi şefii celor 18.242 de secţii de votare din întreaga ţară.

Surse din DNA estimează o fraudare de 1,5 milioane de voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne