Ponta după refuzul promulgării legii CAS-ului: „Băsescu de la 1 ianuarie cel mult poate să facă nişte ani închisoare”
alte articole
Comentând la Antena 3 decizia preşedintelui Băsescu de a nu promulga legea privind reducerea CAS, premierul Ponta a declarat că legea va fi din nou votată în Parlament, după care preşedintele Traian Băsescu va fi obligat atunci să promulge legea sau să o atace la Curtea Constituţională, situaţie în care măsura poate fi amânată până în 2015, a declarat premierul Victor Ponta.
Cât despre faptul că preşedintele a propus reducerea CAS-ului începând de la 1 ianuarie 2015, Ponta a "explicat" că Băsescu poate face cel mult "nişte ani de închisoare", deoarece nu va mai fi preşedinte la acel moment.
„S-a exprimat greşit şi vreau să pun la punct acest lucru, a zis că vedem, poate facem de la 1 ianuarie. Domnul Băsescu de la 1 ianuarie cel mult poate să facă nişte ani închisoare, în niciun caz nu mai poate să facă reduceri de CAS sau să promulge legi pentru că nu va mai fi preşedintele României”, a declarat Ponta la Antena 3.
Potrivit Mediafax, premierul a mai afirmat că, prin refuzul de a promulga reducerea CAS, preşedintele Băsescu loveşte în întreprinzători.
Preşedintele Băsescu a anunţat ieri că va retransmite legea Parlamentului, solicitând reexaminarea reducerii CAS, "din punct de vedere al oportunităţii".
„O reducere a CAS e o măsură bună, pe care o susţin fără rezerve legate de utilitatea sa. În acelaşi timp, am rezerve legate de sustenabilitatea măsurii. O să repet mare parte din ce am mai spus, dar aceasta e în principal motivaţia în baza căreia am retrimis legea la Parlament - sursele de finanţare. Nu am intervenit pe textul legii, ci doar am pus sub semnul întrebării oportunitatea ca motivaţie a lipsei de sustenabilitate a măsurii de scădere a CAS. Deşi am solicitat un document de la Guvern din care să rezulte cum poate fi susţinută reducerea CAS, nu am primit niciun document” a declarat Băsescu, arătând că legea de reducere a CAS la angajator poate fi aplicată din 1 ianuarie 2015, nu din octombrie acest an.
Guvernul ar trebui să aştepte misiunea FMI, dar şi finalizarea bugetului pe 2015, a mai precizat miercuri Băsescu, adăugând că nu vede de ce este "această grabă".
În ceea ce-i priveşte pe oamenii de afaceri, Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini şi preşedinte al Raiffeisen Bank declara recent că, cităm, "degeaba micşorăm taxele azi dacă trebuie mărite în viitor", reamintind în context "taxa pe stâlp" introdusă recent de Guvern.
La consultările reprezentanţilor oamenilor de afaceri cu preşedintele Băsescu, consultaţii ce au precedat refuzul preşedintelui de a promulga legea reducerii CAS, van Groningen a mai avertizat că dacă România nu reuşeşte să aibă un buget care respectă standardele şi reglementările internaţionale, acordul cu FMI şi cu comunitatea europeană există riscul să apară o "creştere de taxe în viitor" şi a subliniat că "important este nu doar să reducem CAS, ci să înţelegem şi ce impact ar avea."