Ponta, despre scandalul votului în diaspora: Declaraţia pe proprie răspundere să fie descărcată online

În urma scandalului iscat ca urmare a faptului că românii din Diaspora nu au putut vota chiar dacă au stat ore întregi la cozi la secţiile de votare duminică la alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta a susţinut luni o conferinţă de presă pe această temă.
Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate (Dana Betlevy / Epoch Times Romania)
Flori Mladin
03.11.2014
Ca urmare a situaţiei nemainîntâlnite până acuma când românii din Diaspora s-au confruntat cu condiţii umilitoare pentru a-şi exercita dreptul la vot, unii dintre ei nereuşind să voteze chiar dacă au aşteptat ore întregi la cozile de la secţiile de votare duminică la alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta a susţinut luni o conferinţă de presă în care a afirmat că va propune ca declaraţia pe proprie răspundere să fie descărcată online.

Victor Ponta a promis că lucrurile vor decurge altfel în turul doi al prezidenţialelor din 16 noiembrie, astfel încât toţi cetăţenii să-şi poată exercita dreptul de vot. Nu a explicat însă de ce această soluţie nu a fost abordată şi în primul tur de scrutin.

În opinia lui Victor Ponta, procedura de vot a fost întârziată datorită completării formularelor prin care fiecare trebuie să declare pe proprie răspundere că nu mai votează în altă secţie de votare. Pentru a se evita această situaţie, premierul a afirmat că va propune ca acea declaraţie să poată fi descărcată online şi doar semnarea ei să se facă în faţa personalului din secţia de vot.

Primul ministru a precizat că i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, să convoace vineri toţi ambasadorii, consulii şi preşedinţii secţiilor de votare din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria şi Moldova, „pentru a fi făcut foarte clar instructajul deciziilor BEC”.

Menţionăm că la votul pentru alegerea preşedintelui de duminică 2 noiembrie, cetăţenii români din străinătate, inclusiv cei din cele mai mari capitale europene, - Londra, Paris, Roma, Berlin, Viena, Dublin, Chişinău - precum şi din alte oraşe mari europene, au fost nevoiţi să parcurgă uneori distanţe mari ca să ajungă la secţiile de votare şi chiar să stea la cozi interminabile pentru a-şi exprima opţiunea electorală. Cu toate acestea, unii dintre ei nu au reuşit să voteze deoarece nu au avut formulare sau timpul alocat între ora 7 dimineaţa şi ora 21 nu a fost suficient pentru numărul mare de români prezenţi la secţiilee de votare.

Ca urmare a acestor situaţii şocante pentru o ţară care vrea să meargă pe drumul democraţiei, au avut loc proteste la sediul Ministerului Afacerilor Externe din Bucureşti, pecum şi în faţa Ambasadei române din Paris, dar şi în alte oraşe din ţară şi de peste graniţă, cerând demisia ministrului de externe Titus Corlăţean şi a celor vinovaţi de organizarea defectuoasă a votului şi împiedicarea românilor de a-şi exercita dreptul constituţional la vot.

Totodată, românii din diaspora au adresat luni Guvernului Ponta o scrisoare intitulată "Nu acceptăm ca dreptul de a vota să ne fie furat", pentru a-şi exprima revolta faţă de modul în care au fost trataţi de autorităţi în ziua primului tur de scrutin şi pentru a cere ca cei responsabili pentru proasta organizare a turului I să-şi dea demisiile şi să fie traşi la răspundere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor