În Balcani, drumul spre resursele de aur suscită temeri privind poluarea (AFP)
Proiecte de mină de aur din România şi Grecia suscită proteste de amploare în contextul în care cercetători şi ecologişti apreciază că riscurile sunt mai importante decât beneficiile promise, scrie France Presse într-un amplu comentariu.
În România, grupurile canadiene Gabriel Resources şi Eldorado Gold speră să lanseze extracţia aurului în 2016. Eldorado Gold speră de asemenea să deschidă o mină în 2016 în peninsula elenă Halkidiki. Ei promit mii de locuri de muncă şi miliarde de dolari de investiţii în economii dornice să atragă capital.
Însă experţii şi opozanţii acestor proiecte subliniază că minele în aer liber vor lăsa 'cicatrici' profunde asupra unor regiuni pitoreşti. 'Comparativ cu alte sectoare, industria minieră creează puţine locuri de muncă', a explicat pentru agenţia franceză de presă analistul economic Răzvan Orăşanu.
La Roşia Montană, Gabriel Resources promite beneficii în valoare de 5,2 miliarde de euro pentru statul român şi 900 de locuri de muncă în timpul celor 16 ani cât va dura extragerea celor 300 de tone de aur. Departe de cele 8.700 de persoane angajate la uzina Dacia Renault şi miile de locuri de muncă din siderurgie, remarcă analiştii.
Mina, ce ar urma să conducă la 'mutilarea' a patru munţi şi va presupune utilizarea a circa 12.000 de tone de cianură pe an, ridică riscuri de poluare şi ameninţă vechi galerii miniere romane, conform experţilor. 'Această mină nu reprezintă o soluţie de dezvoltare durabilă şi nu va rezolva problemele economice şi sociale ale regiunii', a avertizat Academia Română, cea mai înaltă instanţă ştiinţifică a ţării.
Academia a enumerat 21 de argumente contra, printre care şi riscul de seisme provocate de utilizarea unor explozibili sau de scurgerile de la un enorm iaz de decantare. 'Acest proiect este prea sensibil pentru o ţară ca România unde instituţiile nu sunt pregătite pentru a gestiona un eventual accident ecologic', a declarat pentru AFP analistul economic Cristian Grosu. În aşteptarea unui permis de mediu de mai mulţi ani, proiectul a suscitat proteste sporadice.
Dar un proiect de lege adoptat în august de guvern ce permite societăţii să ocolească legislaţia pentru a-şi pune în aplicare planurile a declanşat un val de contestare fără precedent, scrie AFP. Duminică, peste 20.000 de români au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea.
În Grecia, manifestaţii uneori violente au izbucnit împotriva proiectului celor de la Eldorado Gold de a fora în apropiere de Olympiada, pământul natal al filosofului Aristotel. Compania promite să investească acolo un miliard de dolari până în 2016, una dintre cele mai mari investiţii private a momentului într-o ţară aflată în criză, şi să creeze 4.200 de locuri de muncă. Locuitori şi ecologişti, cărora li s-a alăturat opoziţia de stânga, denunţă riscuri pentru mediu într-o regiune cunoscută pentru obiectivele istorice şi plajele sale.
Eldorado are de asemenea în vedere o mină la Certej, dar permisul său de mediu a fost contestat în justiţie de guvern. 'Nu avem altă opţiune decât să aşteptăm decizia justiţiei', a precizat pentru AFP Nicolae Stanca, director al filialei române a Eldorado, Deva Gold, asigurând că aceasta a respectat pe deplin legislaţia în vigoare. Eldorado vrea să extragă 50 de tone de aur şi promite 800 de locuri de muncă şi beneficii în valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru România.
Dacă în Halkidiki sau la Roşia Montană localnicii nu-şi pot decât imagina consecinţele unui dezastru ecologic, Baia Mare a cunoscut un astfel de incident legat de metalul preţios, descris la vremea respectivă ca cel mai grav după Cernobâl, notează AFP.