Ponomariov: Kremlinul împiedică un parlamentar rus critic al regimului să se întoarcă din SUA

Ilia Ponomariov, legiuitor rus şi critic al Kremlinului.
Ilia Ponomariov, legiuitor rus şi critic al Kremlinului. (Captură Foto)

Ilia Ponomariov, un critic al Kremlinului, a declarat miercuri că este presat de autorităţile ruse să nu se întoarcă în Rusia după ce o serie de rapoarte au arătat că procurorii ruşi au cerut Parlamentului să îi ridice imunitatea de care beneficiază ca legiuitor, potrivit Mosocow Times.

Membrii opoziţiei ruse acuză Kremlinul că îi persecută pe criticii preşedintelui Vladimir Putin şi susţin că fostul spion sovietic deţine o răspundere politică pentru o campanie care a culminat în 27 februarie cu asasinarea liderului senior al opoziţiei Boris Nemţov, susţine Moscow Times.

Liberalul Nemţov şi Ponomariov, un politician de stânga, s-au numărat printre liderii protestelor stradale în masă împotriva lui Putin care au zguduit Moscova în 2011-2012. Uciderea lui Nemţov a afectat puternic opoziţia rusă, adâncind un sentiment de disperare şi teamă în rândul lor.

Ponomariov a căzut, la rândul său, pradă unei presiuni intensificate în Rusia după ce a devenit singurul legiuitor din Camera Inferioară a Parlamentului (sau Duma) care a votat împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea cu un an în urmă.

Ponomariov a declarat miercuri că autorităţile ruse l-au împiedicat să se întoarcă acasă începând cu august 2014, când s-a deplasat în SUA pentru o călătorie de afaceri.

După ce a anunţat că intenţionează să se întoarcă acasă în luna mai, “autorităţile ruse mi-au spus să nu o fac, mi-au spus că încearcă să mă ţină departe de Rusia”, a afirmat Ponomariov prin telefon, adăugând că s-a aşteptat ca Duma să voteze în favoarea revocării imunităţii sale.

“Ei nu mai doresc să creeze alţi martiri, aşa că sarcina lor este aceea de a mă împiedica să ajung în Rusia”, a adăugat Ponomariov.

Agenţiile ruse de ştiri au citat miercuri un oficial senior al Dumei afirmând că procurorii ţării au înregistrat documentele prin care urmăresc ridicarea imunităţii lui Ponomariov.

Ucraina

În timpul şederii sale în SUA, Ponomariov a militat pentru extinderea sancţiunilor Washingtonului împotriva Kremlinului – aplicate datorită rolului Rusiei în conflictul separatist din estul ucrainean – prin includerea mai multor oficiali ruşi de stat pe lista persoanelor vizate.

“Sunt sceptic în legătură cu sancţiunile economice. Ele doar plasează Rusia împotriva Statelor Unite şi a Europei. Sancţiunile ar trebui să vizeze, mai exact, regimul şi oficialii săi corupţi. Astfel de sancţiuni ar trebui să fie cât mai extinse”, a declarat el.

Conflictul din Ucraina a făcut ca relaţiile dintre Rusia şi Occident să ajungă la cel mai scăzut nivel al lor de la Războiul Rece încoace şi a costat mult Moscova, a cărei economie a fost zguduită şi îngenuncheată.

În acelaşi timp, Putin a depus mari eforturi pe frontul amplificării sentimentului naţionalist în ţară, unde sondajele de opinie arată că ratingul său de popularitate se apropie de un nou record.

Înaintea uciderii sale, Nemţov lucra la un raport cu ajutorul căruia, susţin apropiaţii săi, ar fi dorit să dovedească implicarea militară directă a Rusiei în estul Ucrainei – un lucru pe care Moscova l-a negat în repetate rânduri, în ciuda faptului că guvernul de la Kiev şi aliaţii săi declară că deţin dovezi clare în acest sens, conform Moscow Times.

De la protestele stradale de la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012 Putin şi-a întărit priza asupra puterii, lăsând puţin spaţiu pentru o opoziţie agitată care nu a reuşit decât sa îl provoace în timpul celui de-al treilea mandat al său.

Mai mulţi lideri proeminenţi ai opoziţiei, incluzându-l pe fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, au fugit din Rusia, în timp ce mulţi alţii, precum Alexei Navalni, au fost târâţi prin tribunale sau întemniţaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe