Cei mai înalţi copaci din România
alte articole
Arborii giganţi de sequoia sunt cei mai înalţi copaci de pe Pământ. Aceşti uriaşi ai regnului vegetal, există în număr mare în California. Sequoia face parte dintr-o specie de gimnosperma care poate trăi mii de ani, iar la maturitate poate ajunge la 145 de metri înălţime, cu circumferinţa tulpinii de până la 38 de metri.
Există şi în România specii de sequoia, iar cel mai înalt şi impunător copac din această specie a poposit acum mai bine de un secol la poalele Masivului Vlădeasa în rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia, situată pe "Dealul Domnului", între comuna Săcuieu şi satul Rogojel.
Potrivit localnicilor, baronul Dietrich Jozsef, proprietarul unei podgorii din această zonă, a adus din California, în anul 1845, trei puieţi de sequoia gigantea pe care i-a plantat pe Dealul Mare din apropierea localităţii Măderat. Cu toate că, pentru a-şi întinde rădăcinile şi pentru a se dezvolta, arborele avea nevoie de un strat de pământ cu o grosime de cel puţin 10 metri, el s-a adaptat foarte bine în localitatea arădeană unde solul are o adâncime de numai 2 metri. Toţi trei puieţii s-au prins şi s-au dezvoltat normal, însă, în urmă cu mai mulţi ani, unul dintre ei a fost lovit de un fulger şi s-a uscat. Ceilalţi doi însă, care se constituie într-un adevărat punct turistic, au aproximativ 35 de metri înălţime, iar circumferinţa lor a ajuns să măsoare peste 5 metri, putând fi cuprinşi cu greu de patru oameni cu braţele deschise.
În România, arbori sequoia se găsesc şi la Bucureşti (Parcul Carol), Rogojel (Cluj), Simeria, Ardusat (Maramureş), Ploieşti şi Azuga. Mai nou, în Buzău şi Clinceni (Ilfov).
În vestul ţării, arbori sequoia se află în Băile Herculane (aici măsoară în prezent 30 de metri înălţime şi un diametru de 1,50 metri), Măderat (Pâncota, Arad), Gurahonţ şi Oradea.
De altfel, Oradea este şi oraşul cu cei mai mulţi arbori sequoia din ţară, cu cele trei exemplare de sequoia gigantea existente în apropierea Şcolii Generale nr. 14, zonă a fostului parc a Palatului Baroc. La momentul actual aceştia au o vechime de peste 100 de ani iar înălţimea lor variază între 19 şi 22 de metri, iar diametrele sunt cuprinse între 64 şi 90 cm.
Însă cel mai înalt copac din România nu este un sequoia, ci un brad. O echipă ce cercetători de la Facultatea de Silvilcultură din Suceava a descoperit, în pădurea virgină din Şinca Veche, cel mai înalt brad din România. Dimensiunile arborelui le depăşesc pe cele ale unui bloc de 22 de etaje şi anume are 62,5 metri.
Recordul precedent este al unui brad de 61,5 metri din pădurea Penteleu din zona Buzăului, descoperit de profesorul Ion Popescu-Zeletin.
Pădurea de la Şinca ar putea deţine şi un record european, pentru că deşi majoritatea brazilor din acea zonă au peste 55 de metri, s-a descoperit şi un fag de 56 de metri înălţime. Deocamdată acest record nu a fost omologat, deoarece se fac cercetări europene pentru a vedea dacă s-a descoperit în vreo altă pădure vreun fag mai înalt.
Asociaţia World Wide Fund for Nature a reuşit să obţină în 2012 un ordin de ministru prin care pădurea de la Şinca Veche să fie pusă sub protecţie absolută.
Unicitatea pădurilor virgine din România, cum este şi cea de la Şinca Veche, constă în faptul că ele sunt un amestec de fag, brad şi molid. Ceea ce nu se întâlneşte în alte zone ale Europei, unde pădurile virgine sunt preponderent doar de molid. Pădurea de la Şinca acoperă circa 350 de hectare. Majoritatea arborilor au peste 50 de metri înălţime şi un diametru de aproximativ 1,5 metri.
Pădurea de la Şinca este un ecosistem natural unic. Acest lucru înseamnă că se dezvoltă fără niciun fel de intervenţie a omului. Faptul că este o pădure virgină şi totodată protejată înseamnă că cel mai înalt copac din România cu siguranţă nu va fi tăiat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.