Ministrul britanic al Apărării cere Rusiei să nu încerce să atragă Occidentul într-o cursă a înarmării
alte articole
Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a acuzat Rusia că „încearcă să împingă Occidentul să intre într-o nouă cursă a înarmării” şi a cerut Moscovei să îşi reseteze relaţiile cu Occidentul prin dialog, potrivit RFE/RL.
Luând cuvântul la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, Williamson a subliniat vineri importanţa alianţei militare vestice NATO, afirmând „aceasta contează mai mult în prezent din cauză că un vechi adversar a revenit în joc”.
Moscova, a precizat el, a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) semnat în perioada Războiului Rece şi încearcă să „împingă Occidentul să intre într-o nouă cursă a înarmării de care pur şi simplu nu este interesată şi pe care nu o doreşte, făcând astfel lumea un loc mai puţin sigur”.
În 2 februarie, SUA a lansat un proces de şase luni de retragere din Tratatul INF după ce Washingtonul şi NATO au acuzat în repetate rânduri Rusia că a încălcat acordul prin dezvoltarea rachetei de croazieră 9M729, cunoscută şi sub numele de SSC-8.
Rusia, care neagă acuzaţia, a precizat că se retrage la rândul său din Tratatul INF, care interzice ambelor ţări să dezvolte, să producă şi să desfăşoare rachete de croazieră sau balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.
Oficialii americani au declarat că Rusia ar putea salva Tratatul INF dacă va respecta din nou prevederile acestuia, însă Moscova a insistat că nu intenţionează să renunţe la racheta 9M729.
Totuşi, Williamson a prezentat Rusiei posibilitatea unei îmbunătăţiri a relaţiilor.
„Vă rog, daţi-mi voie să fiu clar: aceasta nu este relaţia pe care o dorim cu Rusia… Rămânem deschişi la un alt tip de relaţie şi opţiunea dialogului va rămâne mereu pe masă”, a susţinut oficialul britanic.
Remarcile lui Williamson au fost făcute în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a alimentat temerile privind cel de-al treilea război mondial, reiterând faptul că aliaţii sunt de partea Washingtonului în disputa cu Moscova privind INF. În timpul unei întâlniri a miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, ce a avut loc în 13-14 februarie la Bruxelles, Stoltenberg a cerut Rusiei să respecte prevederile tratatului semnat de preşedintele american Ronald Reagan şi fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov.
Dar, în condiţiile în care în prezent este destul de improbabil ca Rusia să respecte din nou acest acord major, şeful alianţei militare vestice pregăteşte Europa pentru o cursă a înarmării.
Excluzând adoptarea de arme nucleare în acest stadiu, Stoltenberg a afirmat: „Toate măsurile pe care le luăm vor fi coordonate, analizate şi defensive. Nu intenţionăm să desfăşurăm în Europa noi rachete cu lansare terestră”.
Atunci, cursa înarmării ar include arme convenţionale cu lansare terestră şi rachete nucleare cu lansare din largul mării.
În momentul în care a anunţat că şi ţara sa se retrage din INF, preşedintele rus Vladimir Putin a precizat: „Partenerii noştri americani au anunţat că îşi suspendă participarea în tratat şi, prin urmare, şi noi o suspendăm. Toate propunerile noastre din această sferă rămân pe masă şi suntem deschişi pentru discuţii”.
Liderul rus a mai anunţat că Moscova va începe să lucreze la crearea de noi rachete, inclusiv unele hipersonice, şi le-a spus miniştrilor săi să nu iniţieze discuţii privind dezarmarea cu Washingtonul.