General norvegian: Rusia a desfăşurat un “raid aerian simulat” asupra unui radar arctic

Avion de vânătoare rusesc Su-24M (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
13.02.2019

Nu există nicio indicaţie că relaţiile dintre Rusia şi Occident se vor îmbunătăţi în 2019, a sugerat general-locotenentul norvegian Morten Haga Lunde, directorul Serviciul Norvegian de Informaţii.

În timpul prezentării celui mai recent raport analitic al Serviciul de informaţii norvegian privind ameninţările şi securitatea, Lunde a susţinut că peste 10 avioane de vânătoare ruseşti Su-24 au zburat în formaţie de atac şi au simulat un atac asupra unui radar norvegian în urmă cu aproximativ un an, schimbându-şi direcţia de zbor la scurt timp după ce au pătruns în spaţiul aerian al Norvegiei.

În timpul discursului susţinut la Societatea Militară din Oslo, Lunde a prezentat un zbor cu 11 avioane supersonice Suhoi Su-24 (numite Fencer de către NATO), care au decolat de la baza aeriană Monchegorsk din Peninsula Kola şi au zburat deasupra Mării Barents, înainte să execute o întoarcere bruscă şi să avanseze în formaţie de atac către Vardo, cea mai nord-estică localitate a Norvegiei, unde este amplasat un radar puternic administrat de Serviciul de informaţii al ţării. Exerciţiul respectiv aparent a avut loc în 14 februarie 2018.

Lunde a susţinut că acest scenariu este foarte similar cu ceea ce aparent a avut loc în 24 martie 2017, dar cu mai multe avioane. La acea vreme, Norvegia a declarat că nouă avioane de vânătoare ruseşti au participat la un atac simulat.

De asemenea, Lunde a precizat că retorica Rusiei împotriva Norvegiei a devenit mai “tăioasă”.

Kristian Åtland, expert în activităţile militare ruseşti în zona Arctică şi membru al Establishmentului Norvegian pentru Cercetare în domeniul Apărării (FFI), a declarat publicaţiei Barents Observer că atacul simulat din 2018 a fost o “operaţiune de semnalizare planificată în mod deliberat şi cu atenţie de ruşi”.

Åtland a sugerat că acesta este modul în care Rusia îşi exprimă nemulţumirea faţă de evoluţiile politice sau militare din nord-vestul ţării. De asemenea, el a susţinut că presupusul atac simulat este o “comunicare strategică prin mijloace non-verbale” care, potrivit opiniei sale, urmăreşte să influenţeze sau să intimideze factorii politici sau militari occidentali. El a adăugat că “provocările care ies la iveală” în regiune nu contribuie la crearea unei atmosfere de încredere şi predictibilitate la nivel regional.

Satul de pescuit norvegian Vardo, datorită apropierii de Peninsula Kola (unde se află Flota Nordică a Rusiei), a devenit locaţia pefectă pentru supravegherea cu ajutorul radarului. Începând cu 1998, Vardo a găzduit o instalaţie radar numită Globus II, care este în mod oficial însărcinată cu monitorizarea deşeurilor spaţiale. Totuşi, presupusul rol în sistemul antirachetă american şi în capabilitatea de a construi o bază de date despre rachetele ruseşti au făcut ca satul să devină un ghimpe în relaţiile ruso-norvegiene. Din 2017 este în construcţie un radar mai puternic şi actualizat, numit Globus III.

De asemenea, Serviciul de informaţii norvegian a susţinut în raportul său anual că Rusia a blocat semnalele GPS în regiunile de frontieră ale Norvegiei în mai multe incidente începând cu 2017, precizând că acestea au coincis cu exerciţii militare desfăşurate pe teritoriul norvegian, precum Trident Juncture, care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie 2018. Aceste acuzaţii, reiterate de asemenea de Finlanda, au fost calificate de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, ca fiind o “fantezie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor