Polonia promite implicarea într-o luptă juridică împotriva cotelor de imigranţi

Polonia a promis că va lupta împotriva Bruxelles-ului în instanţă împotriva cotelor obligatorii de relocalizare a imigranţilor, acuzând în acelaşi timp Comisia Europeană că provoacă o breşă în ceea ce priveşte securitatea.
Un grup de refugiaţi trece pe sub un gard de sârmă ghimpată la frontiera ungaro-sârbă, în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.08.2017

“Polonia a trimis o moţiune Comisiei Europene solicitându-i să întrerupă procedura de infringement. Dacă se continuă procedura, Polonia este pregătită să îşi susţină cazul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a avertizat Ministerul polonez de Externe într-o declaraţie publicată miercuri.

În declaraţie se mai precizează că, de fapt, Comisia Europeană a amestecat “din nefericire” problema imigranţilor cu alte plângeri de “natură politică” în ceea ce priveşte statul de drept din Polonia.

De asemenea, Ministerul polonez de Externe l-a acuzat pe vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, de interferenţă politică.

“Timmermans a manifestat o intervenţie politică în problemele interne ale Poloniei, adoptând o poziţie similară cu cea a opoziţiei”, a adăugat ministerul.

Declaraţia a fost publicată după ce Comisia a lansat o acţiune juridică împotriva Poloniei pentru refuzul de a accepta solicitanţi de azil din Grecia şi Italia.

Partidul de guvernământ al Poloniei, Lege şi Justiţie (PiS), a boicotat cotele obligatorii ale UE privind relocalizarea imigranţilor după ce a câştigat alegerile în 2015, chiar dacă Polonia s-a obligat să primească 6.182 de persoane din alte state UE.

Partidul Lege şi Justiţie a declarat că solicitanţii de azil musulmani sunt o ameninţare teroristă.

Ministrul polonez de Interne a declarat miercuri că politicile Comisiei Europene privind imigraţia au amplificat ameninţarea teroristă

“Paris, Stockholm, Bruxelles, Berlin, Manchester, Barcelona: cât de multe oraşe europene trebuie să fie lovite de terorişti pentru ca Uniunea Europeană să se trezească? Aşadar, recunoaşte Comisia Europeană că acceptarea cu ochii închişi a tuturor celor care ajung pe ţărmurile europene este similară cu plasarea unui laţ în jurul gâtului Europei?”, se arată în declaraţia ministrului.

“Procedura de infringement” a Comisiei Europene ar putea duce la amendarea Poloniei pentru neconformare.

Dar, publicul polonez susţine poziţia dură a guvernului din Varşovia.

Aproximativ 57% dintre polonezi ar prefera să scape de fondurile UE în schimbul opririi imigranţilor musulmani de a intra în ţară, pe când 51% ar dori mai degrabă ca Polonia să iasă din UE decât să se conformeze respectivelor cote obligatorii, a declarat în luna iulie IBRiS, o firmă specializată în realizarea de sondaje.

Comisia Europeană a lansat de asemenea acţiuni similare împotriva Republicii Cehe şi Ungariei pentru aceeaşi problemă.

O plângere separată a Comisiei se referă la sistemul de justiţie polonez, după ce partidul de guvernământ a preluat controlul asupra instanţelor şi judecătorilor din Polonia.

Această procedură ar putea aduce Polonia în situaţia de a nu mai avea dreptul de a vota în Consiliul European – o mişcare fără precedent în istoria Uniunii Europene, dacă ar fi să aibă loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor