Conflictul dintre Bruxelles şi Varşovia continuă să se amplifice. Unele voci menţionează Polexitul

Viitorul Poloniei în UE arată tot mai nesigur în prezent, în condiţiile în care conflictul dintre Varşovia şi Bruxelles continuă să se amplifice. Dar este Polonia suficient de determinată să destabilizeze blocul economic?
O femeie flutură un steag polonez şi unul UE în Piaţa Parlamentului din Londra. (Niklas Halle'n/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.08.2017

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker au lansat o ofensivă politică împotriva guvernului polonez, vizând reformele sale juridice interne şi politica sa de mediu.

Luna aceasta, Tusk a emis un ultimatum dur, susţinând că locul Poloniei în UE este în prezent „sub un semn de întrebare”.

Acest conflict este doar un exemplu al eforturilor UE de a înnăbuşi euroscepticismul prin toate mijloacele posibile.

Şi, în ciuda atitudinii războinice a Poloniei, un expert politic de la Universitatea Opole, sudul Poloniei, a precizat că nu crede că ţara are o suficientă putere în spatele ei pentru a afecta Uniunea Europeană.

Profesorul Rafal Riedel a declarat pentru Express.co.uk: „Nu cred că Polonia are greutatea politică şi economică – în ciuda faptului că este cel mai mare nou membru UE şi va fi cea mai mare economie UE în afara zonei euro după Brexit – pentru a afecta viitorul procesului de integrare a Europei”.

„Până la urmă, [Polonia] este o ţară periferică, chestiune care este destul de instabilă din punct de vedere politic”, a precizat el.

Conform profesorului, până acum 2 ani a existat un entuziasm şi o „energie integrativă” în Polonia, care au oferit blocului european stagnant o gură de aer proaspăt.

Dar, în prezent, Polonia devine tot mai mult o povară pentru eurocraţii din Bruxelles, care s-au săturat de euroscepticismul evident al Varşoviei.

Profesorul Riedel a adăugat: „Polonia are nevoie de UE mai mult decât are nevoie UE de Polonia – un fapt pe care politicienii naţionalişti din Varşovia par să îl uite”.

În ciuda acestei dependenţe, Polonia atacă în mod destul de clar fundaţiile UE, criticând regulamentele blocului şi alegând să ignore o hotărâre din partea Curţii Europene de Justiţie.

Conflictele dintre cele două părţi acoperă două probleme principale. În luna iulie, Bruxelles-ul a lansat o procedură de infringement pentru o serie de reforme adoptate de guvernului din Varşovia şi despre care unii experţi consideră că vor submina independenţa tribunalelor Poloniei.

Al doilea front de “bătălie” a fost deschis acum pe tema planurilor Poloniei de a tăia anumite porţiuni din pădurea seculară Białowieża – un areal natural înscris în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO.

„Nu le vom permite celor care nu ne cunosc legile privind mediul să ne ofenseze”, a declarat ministrul polonez al mediului, Jan Szyszko.

Impasul dintre cele două tabere nu a făcut altceva decât să impulsioneze elita conducătoare a ţării să promoveze un scenariu privind ieşirea Poloniei din UE (Polexit) pentru a ameninţa blocul.

Unii eurosceptici se uită de asemenea înspre Grupul de la Vişegrad (Grupul V4) ca o potenţială ameninţare ce ar putea doborî Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor