Politica unui singur copil în China este „combustibilul” corupţiei din partid
focus
alte articole
În ultimul an, oficialii chinezi de planificare familială au colectat 16,5 miliarde de yuani. Un avocat a încercat să descopere unde ajung aceşti bani: „Ar trebui să fie utilizaţi pentru a rambursa serviciile publice dar dispar în neant. Nici chiar Biroul de Audit Naţional al guvernului nu ştie unde sunt cu adevărat".
În afară faptului că este o încălcare flagrantă a drepturilor omului a întregii populaţii din China, legea unui singur copil a devenit o maşină de bani care alimentează corupţia Partidului Comunist. Autorităţile chineze nu au vrut să declare unde au ajuns cei 16,5 miliarde de yuani (aproximativ 2 miliarde de euro), câştigate în 2012 doar din amenzile aplicate împotriva celor care încalcă planificarea familială.
Dezvăluirea a fost făcută pe 4 septembrie de un avocat de la Bijian Law Firm, o firmă de avocatură cu sediul în Hangzhou, care a depus o cerere oficială la instituţiile din zonă pentru a obţine clarificări. Wu Youshui, un rezident din provincia de est a Zhejiang, a declarat că a cerut autorităţilor locale să spună unde sunt banii câştigaţi cu amenzile aplicate în cursul anului trecut, care, conform celor spuse de el sunt „un abuz vădit de putere şi corupţie".
Politica de planificare familială a fost lansată la sfârşitul anilor '70, cu scopul de a reglementa creşterea populaţiei în China. Potrivit datelor furnizate de diferite ONG-uri, guvernul comunist a recunoscut că a efectuat în ultimii ani 196 milioane de sterilizări forţate. La această dramă se adaugă acum aceea a corupţiei şi deturnării de fonduri.
"Problema este nu numai în Zhejiang - spune Wu - în trei zile am colectat material din alte 31 de judeţe". "Amenda pentru asistenţa socială" ar trebui să intre în vistieria statului pentru a compensa utilizarea serviciilor publice pentru cel de-al doilea fiu, dar, după cum explică Youshui Wu, "din ceea ce ştiu eu, banii nu sunt reutilizaţi în acest fel. O mare parte din sumă este de multe ori redistribuită între membrii Comisiei pentru planificare familială care au aplicat amenzile".
La 1 septembrie, un grup de 14 avocaţi a semnat o scrisoare deschisă adresată Biroului de Audit Naţional cerând clarificări privind efectuarea de controale contabile si determinarea destinaţiei finale a sumelor obţinute in urma aplicării amenzilor pentru al doilea copil. Biroul a declarat că nu ar putea oferi detalii precise „din moment ce nu a fost niciodată efectuat un astfel de control".
Un număr tot mai mare de cetăţeni îşi stăpânesc din ce în ce mai greu nemulţumirea împotriva oficialilor chinezi şi a abuzurilor lor. În luna iunie a acestui an, un bărbat a înjunghiat mortal doi oficiali ai Oficiului pentru controlul naşterilor în oraşul Dongxing, în sudul Chinei, în semn de protest faţă de politica unui singur copil - care de peste treizeci de ani obligă cuplurile chineze să nu facă mai mult de un copil, pentru a evita suprapopularea.
Se estimează că în China au loc anual aproximativ 180 de mii de astfel de "accidente" precum cele menţionate, care duc la revoltele cetăţenilor abuzaţi sau ignoraţi de autorităţi.