Human Rights Watch condamnă violenţa extremă căreia îi cad victime cetăţenii chinezi
Guvernul chinez ar trebui să condamne public violenţa oficialilor din organizaţia Chengguan, un fel de para-poliţie care are sarcina "de menţinere a legii şi ordinii în zonele urbane", declară Human Rights Watch. Potrivit organizaţiei non-guvernamentale, acţiunile grupului paramilitar Chengguan nu contribuie deloc la creşterea gradului de siguranţă al cetăţenior ci, dimpotrivă, sunt chiar la antipozii ei. Oprirea acestui gen de abuzuri ar fi un pas înainte pentru guvernul chinez în respectarea legilor statului de drept, avertizează marţi Human Rights Watch.
În ultimele zile, au fost raportate două cazuri de violenţă extremă împotriva unor cetăţeni paşnici comise de membrii respectivei grupări. Miercurea trecută, un vânzător stradal de fructe a murit din cauza loviturilor primite de la paramilitarii Chengguan. Bărbatul a fost "pedepsit" pentru că nu avea licenţă să vândă pepeni verzi pe stradă, fiind lovit violent în cap. Loviturile primite au dus la deces. Un alt chinez a fost ucis joia trecută, în Harbin, în nord-estul Chinei, pentru un motiv asemănător. Bărbatul a murit după ce a fost lovit în cap cu un walkie talkie şi cu cărămizi de către câtiva membri ai Chengguan, suspendaţi ulterior din funcţie şi investigaţi de către autorităţile provinciei.
Şi Ji Zhongxin, bărbatul în scaun cu rotile care sâmbăta trecută a detonat o bombă la aeroportul din Beijing poate fi considerat o victimă a para-poliţiei Chengguan. Gestul disperat al chinezului de 34 de ani a fost o încercare de a atrage atenţia indiferentelor autorităţi chineze asupra atrocităţilor comise asupra sa de Chengguan. În 2005, Ji Zhongxin a fost oprit pe când conducea o bicicletă-taxi, fără licenţă. A fost bătut crunt şi loviturile aplicate de către para-poliţişti l-au paralizat de la talie în jos. După explozia bombei din aeroport, Ji a fost internat la un spital din capitala chineză, unde i-a fost amputat un braţ şi, ulterior, a fost mutat într-o locaţie secretă. Nu se ştie unde se află în prezent.
Analiştii comentau după "incident" că nu estesurprinzător faptul că în China oamenii recurg la astfel de gesturi, ci faptul că astfel de "incidente" nu au loc mai des, având în vedere natura regimului opresiv.
"Evident, explozia de pe aeroportul din Beijing este de mai mare interes, având în vedere locul unde s-a produs, şi atrage atenţia publicului în mai mare măsură. Dar nemulţumirea oamenilor faţă de guvern este foarte, foarte intensă, afirma Kerry Brown, profesor specialist în politica Chinei la Universitatea din Sydney.
"De fapt, este suprinzător că numărul de astfel de cazuri nu este mai mare, dacă ne gândim câţi oameni sunt mânioşi."
Human Rights Watch s-a ocupat şi în trecut de abuzurile grupului Chengguan. Anul trecut, a fost publicat un raport de 76 de pagini care documenta abuzurile acestui organism responsabil de menţinerea ordinii publice. Gruparea a fost fondată în 1997 şi în prezent are efectivele funcţionale în peste 600 de localităţi din China.
În raportul Human Rights Watch scrie că membrii Chengguan nu beneficiază de cursuri de specialitate şi nici nu li se impune vreun cod de conduită, aşa cum ar fi firesc să se facă în cazul organismelor care lucrează, măcar teoretic, pentru a îl proteja pe cetăţean. Activitatea lor nu este supusă unui control strict din partea autorităţilor. De-a lungul anilor, abuzurile comise de aceştia împotriva cetăţenilor, în special asupra vânzătorilor stradali surprinşi fără licenţă, au stârnit revolta cetăţenilor chinezi.
Dar în fundal există un filon de nemulţumire socială care creşte. Un număr tot mai mare de cetăţeni îşi stăpânesc din ce în ce mai greu nemulţumirea împotriva oficialilor chinezi şi a abuzurilor lor. Marţi, un bărbat a înjunghiat mortal doi oficiali ai Oficiului pentru controlul naşterilor în oraşul Dongxing, în sudul Chinei, în semn de protest faţă de politica unui singur copil - care de peste treizeci de ani obligă cuplurile chineze să nu facă mai mult de un copil, pentru a evita suprapopularea. Ştirea a fost raportată de către Cotidianul, cel mai mare ziar din China şi a fost intens comentat de chinezi pe reţeaua Weibo, cea mai populară platformă de social networking în China, unde a fost postat video-ul cu incidentul din biroul de control al naşterilor. Internauţii, contrar a ceea ce am putea crede, au aprobat gestul atacatorului exasperat de nedreptăţile oficialilor chinezi.
Un alt caz ilustrativ pentru gradul de disperarea la care au fost împinşi chinezii de nedreptăţile autorităţilor chineze este acela al lui Chen Zhuizong, un cetăţean din localitatea Xiamen, provincia Fujian, care, acum o lună, s-a aruncat în aer, împreună cu un autobuz plin cu peste cincizeci de alte persoane. Înainte de a comite actul fatal, Chen a lăsat un mesaj online, în care s-a plâns că a intervenit de 56 de ori pe lângă autorităţi pentru a beneficia de ajutoare sociale dar de fiecare dată a fost refuzat.
Se estimează că în China au loc anual aproximativ 180 de mii de astfel de "incidente" precum cele menţionate, la care se ajunge pe fundalul revoltei cetăţenilor abuzaţi sau ignoraţi de autorităţi.