''Politică fără Bariere'' cere modificarea legii alegerilor locale

Ultimul scrutin a demonstrat că actuala lege a alegerilor locale conţine prevederi ce produc distorsiuni grave în reprezentarea cetăţenilor, consideră ''Politică fără Bariere''.
Buletine de vot.
Buletine de vot. (youtube.com)

Campania 'Politică fără Bariere' şi alte organizaţii neguvernamentale au constatat, în urma desfăşurării alegerilor locale, că se impun o serie de modificări legislative în ceea ce priveşte legea alegerilor locale.

Potrivit comunicatului de presă remis de 'Politică fără Bariere' redacţiei Epoch Times, scrutinul care tocmai s-a încheiat a demonstrat, o dată în plus, că actuala Lege pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale conţine o serie de prevederi care produc distorsiuni grave în reprezentarea cetăţenilor, şi anume:

  • Alegerea într-un singur tur a primarilor a permis desemnarea unor primari susţinuţi de părţi reduse ale electoratului, deci cu legitimitate scăzută, şi a favorizat primarii aflaţi în funcţie.
  • Pragul electoral de 5% a împiedicat intrarea în consilii judeţene şi locale a unor formaţiuni care obţinuseră un număr de voturi egal sau mai mare cu cel necesar obţinerii a două sau trei mandate, calculat împărţind numărul total de voturi valide la numărul de mandate.
  • Numărul exagerat de semnături prevăzut de lege pentru depunerea candidaturilor a dus la situaţii aberante, de genul celei în care într-o comună cu 108 locuitori au trebuit depuse 100 de semnături de susţinere. În peste 1300 de circumscripţii numărul de semnături necesare depăşeşte 5% din numărul de alegători, procentul depăşind 10% în 226 de localităţi.
  • "Într-un stat democratic, legile sunt schimbate în Parlament. De aceea, organizaţiile semnatare vor iniţia, în perioada imediat următoare, consultări cu reprezentanţii partidelor parlamentare, solicitându-le modificarea de urgenţă a Legii 115/2015 în cele trei puncte enunţate. Alegătorii vor trebui să ştie, la alegerile parlamentare din toamnă, care sunt acele partide care se opun adoptării unor legi cu adevărat democratice şi să ţină cont de asta, atunci când vor lua decizia de vot.

    Legea trebuie modificată ACUM – altfel, peste trei ani, vom constata din nou că e prea târziu. Pentru asta, avem nevoie de o mobilizare exemplară a societăţii civile", arată autorii comunicatului.

    Comunicatul este asumat de Campania Politică fără Bariere, activewatch, Asociaţia E-Civis, Asociaţia Civitas ’99, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia România Vie, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Comunitatea Uniţi Salvăm, Expert Forum, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum, Rezistenţa Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, Iniţiativa România, Asociaţia AMPER, Centrul pentru Studiul Democraţiei, România Publică, Grupul pentru Dialog Social, Asociaţia Secular-Umanistă din România, Centrul pentru Inovare Publică.