Comemorarea victimelor exploziilor din Ankara restricţionată de poliţia turcă. Erdogan învinuit pentru atacuri

Mii de oameni au ieşit duminică pe străzile Ankarei pentru a onora victimele atacului sângeros de sâmbătă, în care au fost ucişi zeci de oameni. Mici ciocniri au izbucnit după ce poliţia turcă a încercat să ţină mulţimea departe de scena exploziilor.
Poliţia împiedică cetăţenii turci să se apropie de locul exploziilor de sâmbăta din Ankara, 11 octombrie 2015.
Poliţia împiedică cetăţenii turci să se apropie de locul exploziilor de sâmbăta din Ankara, 11 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.10.2015

Mii de oameni s-au adunat duminică în Piaţa Sihhiye, localizată în apropiere de locul celor două explozii care au zguduit cu o zi înainte centrul Ankarei, pentru a comemora zecile de victime. Unii dintre participanţi au strigat slogane anti-guvern.

Selahattin Demirtaş şi Figen Yuksekdag Senoglu, co-liderii Partidului Democratic Popular Kurd (HDP), au fost opriţi de poliţie în timp ce au încercat să se apropie de locul incidentului. Poliţia a declarat că investigatorii încă lucrează la locul exploziilor.

Totuşi, unui număr de peste 70 de persoane li s-a permis să treacă de cordonul de securitate pentru a-şi oferi respectele.

Ulterior mulţimea de oameni a mărşăluit spre Piaţa Sihhiye.

Reuniţi la invitaţia sindicatelor, ONG-urilor şi partidelor politice apropiate de stânga şi de cauza kurdă, turcii prezenţi în Piaţa Sihhiye au aruncat vina pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru atacul de sâmbătă şi au scandat lozinci precum "Erdogan criminal!" şi "Demisia guvernului!", conform hotnews.ro.

Sâmbătă, două explozii gemene au vizat un marş paşnic organizat în Ankara împotriva violenţelor declanşate de luptele dintre forţele de securitate turceşti şi grupul separatist kurd PKK.

Cel puţin 95 de oameni au fost ucişi şi peste 240 au fost răniţi.

Guvernul turc a declarat trei zile de doliu naţional, iar premierul Ahmet Davutoglu a declarat că există semnale puternice că atacurile au fost desfăşurate de doi sinucigaşi cu bombe.

Sâmbătă noaptea, mii de oameni au participat de asemenea la o demonstraţie în oraşul Istanbul pentru a protesta împotriva exploziilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor