Erdogan atacă revista germană Focus şi neagă implicarea serviciior secrete turceşti în spionarea dizidenţilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins cu tărie un raport recent care susţine că MIT (Organizaţia Naţională de Informaţii a Turciei) spionează dizidenţii politici din Germania, descriind acuzaţiile ca fiind fictive şi calomniatoare.

Biroul prezidenţial, într-o declaraţie făcută miercuri, a respins raportul publicat în 27 iunie de către revista în limba germană Focus care susţinea că cercul de spioni ai MIT a monitorizat oponenţii kurzi şi pe cei de stânga, precum şi pe susţinătorii lui Fethullah Gulen (principalul opozant al preşedintelui turc), aflat în exil în SUA.

Raportul a adăugat că dizidenţii au fost marcaţi pentru a fi reţinuţi ulterior la întoarcerea lor în Turcia.

Revista Focus a adăugat că poliţia germană a arestat doi cetăţeni turci şi un cetăţean german de origine turcă la sfârşitul anului trecut, acuzându-i de spionarea compatrioţilor lor care locuiesc în Germania, transmiţând informaţiile MIT. De asemenea, poliţia germană a adăugat că liderul presupusului grup de spioni, Taha Gergerlioglu, a avut o legătură strânsă cu Erdogan.

Revista germană a susţinut că guvernul turc, prin consulul Serhat Aksen, a încercat să influenţeze un judecător implicat în procesul celor trei presupuşi spioni în oraşul sud-vestic german Karlsruhe, şi că, ulterior, chiar a întrerupt procedurile.

Biroul lui Erdogan a negat faptul că “persoana în jurul căreia a fost construită povestea” a avut vreun rol oficial sau vreo relaţie cu preşedintele turc.

“În loc să publice dezminţirea noastră, revista a repetat acele afirmaţii nefondate într-un nou articol (la începutul acestei luni)”, se mai susţine în declaraţie.

De asemenea, biroul lui Erdogan a apărat acţiunile lui Aksen, susţinând că, în baza legii internaţionale, oficialii consulari sunt îndreptăţiţi să observe procedurile legale împotriva cetăţenilor din propriile lor ţări.

“Prezentarea unor poveşti inventate sub formă de ştiri afectează serios încrederea în mass media şi credem că revista Focus ar trebui să adauge “dezminţirea” noastră la întreaga poveste, care a încălcat puternic etica jurnalistică”, conform declaraţiei biroului preşedintelui turc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.