Poliţia germană anchetează cazuri de "sindrom Havana" la ambasada SUA la Berlin

Sindromul Havana cauzează probleme de sănătate diplomaţilor americani
Sindromul Havana cauzează probleme de sănătate diplomaţilor americani (Pixabay)

Germania a anunţat că investighează câteva cazuri ale "sindromului Havana", care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume. Cazurile au fost semnalate de curând şi la ambasada SUA din Berlin, transmite Reuters.

Misterioasa boală - care produce greaţă, vărsături, pierderea auzului şi a memoriei şi confuzie mentală - a fost semnalată în 2016 la ambasada americană din Havana, Cuba, în momentul în care numeroşi diplomaţi s-au plâns de stări de rău apărute din motive necunoscute. Cu toate acestea, cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, atunci când preşedintele Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor de la Havana, pentru a răspunde acestui nou pericol.

De atunci, au fost semnalate cazuri la diplomaţi americani din China, militari americani din Siria, Austria şi chiar la Casa Albă.

Ca răspuns la o informaţie publicată de săptămânalul Der Spiegel, Poliţia berlineză a declarat că, începând din august, a deschis o anchetă asupra unui „presupus atac cu armă sonică împotriva angajaţilor ambasadei SUA”, dar a refuzat să ofere informaţii suplimentare.

În iulie, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a declarat că există aproximativ 100 de ofiţeri CIA printre cei 200 de cetăţeni americani afectaţi de „sindromul Havana”.

O investigaţie a publicaţiei The Guardian a semnalat că sindromul, sau o variată a sa, era cunoscut încă din anii '90, iar membri ai serviciilor de informaţii americane au pus-o pe seama unei puteri ostile - nenumite - speculaţiile învârtindu-se în jurul Rusiei.

Burns a menţionat că este „foarte posibil” ca simptomele să fi fost cauzate în mod deliberat şi că Rusia ar putea fi responsabilă pentru asta. Moscova a negat orice implicare.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe