Poliţia din Nepal intervine în forţă pentru a întrerupe o manifestaţie pro-monarhie. Cel puţin două persoane au fost ucise

Poliţia din Nepal intervine în forţă pentru a întrerupe o manifestaţie pro-monarhie, 28 martie 2025 (Getty Images)
Redacţia
29.03.2025

Poliţia antirevoltă nepaleză a aruncat cu gaze lacrimogene, a tras cu tunuri cu apă şi a folosit bastoanele din dotare, vineri, pentru a sparge un miting de protest care cerea restaurarea monarhiei constituţionale. Potrivit Reuters, cel puţin două persoane au fost ucise în violenţe

Autorităţile au declarat că au fost nevoite să recurgă la forţă pentru a opri pătrunderea a mii de protestatari într-o zonă în care manifestaţiile şi mitingurile de protest sunt interzise, iar ulterior au impus o stare de asediu în zona afectată pentru a împiedica o nouă escaladare a violenţelor.

Printre cele două persoane ucise se numără unul dintre protestatari şi un jurnalist care relata de la faţa locului, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, Dinesh Kumar Achary.

Avenues TV a declarat că unul dintre jurnaliştii săi a murit când o casă în care se afla a fost incendiată.

Un alt purtător de cuvânt al poliţiei din Nepal, Shekhar Khanal, a declarat că protestatarii au incendiat o casă privată şi un vehicul, adăugând că 17 persoane, inclusiv trei membri ai poliţiei, au fost rănite. Trei protestatari se află în custodia poliţiei, a spus el.

Un miting anti-monarhie separat a avut loc, de asemenea, în capitala nepaleză vineri, dar s-a desfăşurat paşnic.

O adunare special aleasă a desfiinţat monarhia veche de 239 de ani în 2008, în temeiul unui acord care a pus capăt insurecţiei maoiste ce a ucis 17.000 de persoane în perioada 1996-2006 şi a transformat Nepalul dintr-un regat hindus într-o republică federală laică.

Ultimul rege al naţiunii din Himalaya, Gyanendra, în vârstă de 77 de ani, trăieşte cu familia sa într-o casă privată din Kathmandu, ca un om de rând, de când a fost răsturnat.

Mulţimea "indisciplinată"

Problemele de vineri au izbucnit când mii de demonstranţi, unii purtând drapelul naţional al Nepalului, au aruncat cu pietre şi au încercat să spargă o baricadă pentru a se îndrepta spre clădirea parlamentului din centrul Kathmandu.

Un oficial al poliţiei, Kumar Neupane, a declarat că poliţia a tras în aer pentru a alunga mulţimea „indisciplinată”.

O declaraţie a Ministerului de Interne a afirmat că protestatarii au vandalizat proprietăţi private, un spital, biroul unui partid politic, vehicule, o casă de presă şi un centru comercial.

Ashok Kumar Bhandari, un purtător de cuvânt al administraţiei districtului Kathmandu, a declarat că interdicţia declarată în zona afectată a fost „pentru o perioadă scurtă de timp, până la ora 22.00, dar poate fi prelungită în funcţie de evoluţia situaţiei”.

Nepal, una dintre cele mai sărace ţări din lume, a văzut formarea a 14 guverne în cei 16 ani de la abolirea monarhiei. Instabilitatea politică a blocat creşterea economică, determinând milioane de tineri să caute de lucru în străinătate, în special în Orientul Mijlociu bogat în petrol, Coreea de Sud şi Malaezia.

Frustrarea publică a crescut din cauza eşecului guvernelor succesive de a respecta angajamentele de dezvoltare a economiei, care rămâne dependentă de ajutoare şi de turism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor