Poliţia chineză caută opt persoane suspecte în cazul exploziei din Tiananmen

Poliţia chineză caută opt persoane suspecte originare din regiunea musulmană Xinjiang, într-un caz în care o maşină a intrat în mulţime luni în Piaţa Tiananmen, ducând la moartea a cinci persoane şi rănirea a 38, au informat miercuri angajaţii hotelieri din Beijing.
Un politist chinez în faţa unui ecran cu LED-uri din Piaţa Tiananmen in Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)
Epoch Times România
30.10.2013

Poliţia chineză caută opt persoane suspecte originare din regiunea musulmană Xinjiang, într-un caz în care o maşină a intrat în mulţime luni în Piaţa Tiananmen, ducând la moartea a cinci persoane şi rănirea a 38, au informat miercuri angajaţii hotelieri din Beijing.

Poliţia a trimis un mesaj la hotelurile din capitală în vederea identificării a 8 persoane, au declarat doi salariaţi ai acestor instituţii pentru AFP. Mesajul este: "Dacă vedeţi aceste persoane, contactaţi-vă imediat superiorul".

În urma mesajului trimis de poliţie încă de luni seara la hotelurile din capitală pentru a afla dacă au remarcat "clienţi suspecţi", au fost identificaţi doar doi uiguri cu domiciliul în două districte distincte din Xinjiang.

Uigurii, musulmanii turcofonii, formează etnia majoritară din Xinjiang. Această imensă regiune autonomă din China este afectată periodic de tulburări din cauza tensiunilor puternice între etnia han (majoritară în China) şi uiguri. Autorităţile chineze acuză invariabil "terorismul" militanţilor uiguri.

Poliţia chineză nu a folosit cuvântul "atentat", ci a spus că "s-a produs un eveniment grav".

Luni, în Piaţa Tiananmen, un vehicul de teren a intrat în mulţimea de turişti şi poliţişti în faţa intrării în Oraşul Interzis şi a explodat sub portretul lui Mao Zedong.

Şoferul şi cei doi pasageri au murit, precum şi o turistă de naţionalitate filipineză şi un turist din provincia chineză Guangdong, potrivit poliţiei. Cca. 40 de persoane au fost rănite.

O organizaţie în exil a declarat miercuri că se teme de o intensificare a represiunii împotriva uigurilor, după explozia acestei maşini despre care poliţia din Beijing crede că este un atentat.

"Acum îmi este teamă pentru viitorul Turkistanului oriental şi pentru poporul uigur, aşa cum nu mi-a fost niciodată", a afirmat într-un comunicat Rebiya Kadeer, preşedintele Congresului Mondial Uigur, o organizaţie pentru apărarea uigurilor cu sediul la München, în Germania.

Denumirea "Turkistanul oriental" este folosită de separatiştii uiguri pentru a desemna regiunea autonomă chineză Xinjiang, o zonă vastă vecină cu Asia Centrală.

"Guvernul chinez nu va ezita să pregătească o versiune a evenimentelor la Beijing care să îi permită să impună poporului uigur măsuri de represiune suplimentare", a declarat Kadeer, care a fost deţinută mulţi ani în închisorile chineze înainte de a pleca în exil.

Forţele de ordine au blocat complet accesul în Piaţa Tiananmen, loc ce şi-a căpătat o tristă celebritate în toată lumea, după ce în 1989 regimul comunist a înăbuşit în sânge protestele studenţilor ce militau pentru democraţie în ţara lor. Partidul Comunist a trimis tancurile împotriva studenţilor neînarmaţi. Numărul victimelor şi răniţilor nu a fost făcut public niciodată de autorităţi însă se estimează că mii de tineri au fost ucişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor