Poliţia britanică: este posibil ca Skripal să fi fost otrăvit în faţa locuinţei sale

Poliţia britanică a declarat că fostul spion rus Skripal şi fiica sa ar fi intrat în contact cu un agent chimic în faţa locuinţei lor din Marea Britanie. Ei se află internaţi în spital în stare gravă.
Ofiţer al Poliţiei Metropolitane din Londra.
Ofiţer al Poliţiei Metropolitane din Londra. (Dan Kitwood/Getty Images)

Poliţia britanică a declarat miercuri că fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost expuşi la o neurotoxină cu uz militar la intrarea în locuinţa lor din oraşul britanic Salisbury. Londra acuză Moscova că este responsabilă de otrăvirea celor doi.

“Specialiştii au constatat că până în prezent, cea mai mare concentraţie a agentului chimic se află în faţa locuinţei lor”, a precizat Scotland Yard într-o declaraţie.

“În acest punct al investigaţiei noastre, credem că familia Skripal a intrat pentru prima dată în contact cu agentul chimic în faţa locuinţei lor”, a afirmat Dean Haydon, şeful Comandamentului pentru Operaţiuni Antiteroriste din cadrul Poliţiei Metropolitane. “Prin urmare, ne concentrăm o mare parte din eforturi pe locuinţa lor şi zonele învecinate”.

Este pentru prima dată când poliţia britanică a oferit o sugestie cu privire la locul unde au fost otrăviţi cei doi membri ai familiei Skripal.

După ce a declarat că fostul spion şi fiica sa au fost otrăviţi cu neurotoxina Noviciok, care a fost produsă de sovietici, Londra a acuzat Moscova că ar fi fost în spatele incidentului.

Kremlinul a negat acuzaţiile, însă otrăvirea fostului spion a generat o altă criză majoră în relaţiile dintre Rusia şi zeci de guverne occidentale, care au făcut front comun şi au decis să expulzeze un total de aproximativ 140 de diplomaţi ruşi.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat luni ca un număr de 60 de diplomaţi ruşi – pe care Washingtonul aparent îi consideră spioni – să părăsească SUA.

Marea Britanie a expulzat deja 23 de diplomaţi în cazul Skripal, iar Rusia a răspuns cu aceeaşi monedă expulzând 23 de diplomaţi britanici.

Serghei şi Iulia Skripal se află în stare critică în spital din 4 martie, când au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă publică din oraşul Salisbury.

Investigatorii au izolat banca publică, un bar şi un restaurant în care au fost cei doi, precum şi mormântul soţiei fostului spion rus.

Autorităţile susţin că investigaţiile ar putea dura luni de zile. Aproximativ 500 de martori au fost identificaţi şi poliţia analizează peste 5.000 de ore de imagini video înregistrate de camere de supraveghere.

Haydon a declarat că, în cadrul investigaţiilor, ofiţerii de poliţie ar putea efectua percheziţii în locuinţele unora dintre persoanele care locuiesc în cartierul lui Skripal, adăugând că aceste percheziţii sunt preventive.

Kremlinul susţine că “presiuni colosale şi un şantaj enorm” din partea Statelor Unite au dus la valul masiv de expulzări de diplomaţi ruşi.

“Ei cer ca unul sau doi diplomaţi, în timp ce ne şoptesc scuze, să părăsească ţara aceasta sau cealaltă. Ştim că acest lucru este rezultatul presiunilor colosale, a şantajului enorm care acum este principalul instrument al Washingtonului în sfera internaţională”, a afirmat marţi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov presei uzbeke din Taşkent.

De asemenea, într-o declaraţie făcută luni, Ministerul de Externe rus a afirmat că “forţe puternice” din SUA şi Marea Britanie se află în spatele atacului cu neurotoxina Noviciok.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe