Poliţia belgiană arestează 16 persoane în cadrul unei acţiuni ample în Bruxelles
alte articole
O amplă operaţiune desfăşurată de poliţia belgiană în Bruxelles s-a încheiat duminică cu puţin timp înainte de miezul nopţii. Numeroşi oameni au fost arestaţi.
Poliţia belgiană a declarat postului de televiziune francez RTBF că operaţiunile au avut legătură cu “ameninţarea teroristă” pe care o înfruntă Bruxelles-ul.
Procurorul federal belgian Eric van der Sypt a declarat că 16 oameni au fost arestaţi şi 19 locuinţe au fost cercetate de către forţele poliţiei.
“Nu au fost găsite arme de foc sau explozibili. Salam Abdeslam nu a fost găsit în timpul căutărilor. Investigaţia continuă”, a declarat van der Sypt, conform Deutsche Welle.
Abdeslam este suspectat că ar fi avut un rol cheie în atacurile sângeroase din Paris din 13 noiembrie, soldate cu cel puţin 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.
Premierul belgian Charles Michel a declarat că operaţiunea a fost un răspuns la o “situaţie extrem de serioasă” înregistrată în Bruxelles.
“Ne temem de o situaţie similară precum cea din Paris, în care mai multe persoane ar putea lansa atacuri în acelaşi timp în mai multe locaţii”, a declarat Michel în timpul unei conferinţe de presă.
Michel a adăugat că şcolile, universităţile şi metroul vor fi închise luni, în condiţiile în care Bruxelles-ul menţine alerta pentru terorism la nivelul 4, însemnând că o ameninţare este “iminentă”.
De asemenea, în restul ţării, autorităţile din Bruxelles-ul au ridicat la 3 nivelul de alertă pentru terorism.
NATO şi Comisia Europeană sunt aşteptate să continue operaţiunile luni.
UE urmăreşte o nouă legislaţie privind terorismul
Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene, a declarat că va înăspri legislaţia blocului european în privinţa antiterorismului cu scopul de a preveni o repetare a atacurilor din Paris.
Propunerile UE, care vor fi anunţate la sfârşitul lunii noiembrie, includ o interdicţie asupra anumitor arme de foc semiautomate, legi mai stricte în privinţa cumpărării de arme pe Internet, reguli comune pentru a marca şi monitoriza armele pe cuprinsul Uniunii Europene şi un schimb de informaţii mai eficient între statele membre UE.
“Criminalii organizaţi care au acces şi comercializează arme de foc în Europa nu pot şi nu vor fi toleraţi”, a declarat miercuri Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Alte acţiuni care vor fi aspru pedepsite pe baza noilor legi includ deplasarea în scopul desfăşurării unui act terorist, facilitarea transportului în acest scop sau participarea la un program de pregătire în vederea desfăşurării unui atac terorist.
Cei care călătoresc în afara Uniunii Europene şi se întorc pentru a participa la omoruri în masă vor fi trataţi ca luptători străini.