Poliţia austriacă foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor în Pasul Brenner
alte articole
Imaginile video postate sâmbătă pe reţelele de socializare au surprins un cordon al forţelor de ordine atacat cu petarde, cărămizi şi fumigene la doar câteva sute de metri de graniţa italiană cu Austria în Brenner.
Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii, mulţi dintre ei fiind mascaţi sau purtând căşti de protecţie sau măşti de gaze.
Agenţia de ştiri italiană Ansa a raportat că aproximativ 500 de oameni s-au adunat în apropierea Pasului Brenner pentru a cere modificarea planurilor austriece privind migranţii, care includ noi controale la graniţa austriaco-italiană.
Patru ofiţeri de poliţie şi câţiva manifestanţi au fost răniţi. Aproximativ 20 de persoane au fost arestate, conform agenţiei germane de ştiri DPA.
Protestul s-a desfăşura iniţial în gara din Brenner şi după deblocarea acesteia de către forţele de ordine manifestanţii, care purtau o pancartă pe care scria “Să înlăturăm frontierele”, au încercat să treacă din Italia în Austria pe autostrada care este însă închisă circulaţiei.
Televiziunea italiană de stat RAI a difuzat imagini în care poliţia a arestat un manifestant în apropierea şinelor de cale ferată.
Protestul de sâmbătă a avut loc în ciuda stabilirii unei zone de interdicţie în jurul Pasului Brenner după o demonstraţie similară ce a avut loc vineri.
Libertatea de mişcare “periclitată”
După ce a primit 90.000 de solicitări de azil în decursul anului trecut, Austria a restricţionat accesul migranţilor prin trecătoarea alpină şi doreşte să construiască un gard pentru a preveni un nou aflux de refugiaţi care urmăresc să ajungă în Austria şi Germania prin Italia.
Guvernul austriac a declarat că a fost forţat să adopte măsurile preventive după ce o altă rută majoră pentru imigraţie, ce trecea prin Grecia şi Balcani, a fost închisă, lăsând ruta alpină vulnerabilă.
Pasul Brenner este o rută cheie între Austria şi Italia şi până recent nu au existat controale de frontieră deoarece trecerea face parte din zona Schengen.
Începând cu 1 ianuarie 2016, peste 28.500 de migranţi au sosit în Italia, mulţi dintre ei dorind să ajungă în alte ţări europene.
Comisarul UE avertizează în privinţa consecinţelor
Sâmbătă, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a implicat în dezbaterea temei noilor controale de frontieră, susţinând că acestea vor fi o catastrofă politică pentru Europa.
“Tot ceea ce blochează Pasul Brenner va avea consecinţe economice serioase şi consecinţe politice grave”, a declarat el, făcând referire la faptul că ruta este un coridor european major pentru transporturi.