Majoritatea germanilor cred că TTIP va aduce mai multe dezavantaje ţării lor

Numărul adversarilor Pactului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii creşte. Potrivit unui sondaj recent, majoritatea nemţilor se aşteaptă la efecte negative ale acestuia. 83% dintre ei consideră negocierile secrete o greşeală.
Protest anti-TTIP în oraşul german Hanovra, 23 aprilie 2016.
Protest anti-TTIP în oraşul german Hanovra, 23 aprilie 2016. (Captură Foto)

Potrivit ARD-Deutschlandtrend, 70% dintre respondenţi consideră că un astfel de acord aduce mai degrabă dezavantaje pentru Germania, faţă de doar 17% care susţin că avantajele predomină. Respingerea a crescut în ultimii doi ani simţitor. Sondajul ARD-Deutschlandtrend din iunie 2014 arăta că 55% dintre respondenţi considerau că TTIP va aduce mai multe avantaje decât dezavantaje Germaniei, faţă de 31% care judecau invers.

Germanii îşi fac griji şi în legătură cu protecţia consumatorilor. 79% dintre respondenţi se tem că acordul va slăbi drepturile consumatorilor. Doar 41% cred că TTIP va aduce multe beneficii companiilor germane, scrie revista germană Spiegel.

Referitor la intenţia de vot pentru partidele politice, sondajul arată că CDU a scăzut la 33% SPD la 20%, iar Verzii rămân la 13%. AfD câştigă puţin şi ajunge la 15%, cea mai mare valoare într-un Deutschlandtrend.

Steinmeier, cel mai popular politician

În topul celor mai iubiţi politicieni, conduce ministrul de Externe Frank Walter Steinmeier, cu 70%, urmat de ministrul de Finanţe Wolfgang Schäuble, cu 60%, cancelarul Angela Merkel cu 55% şi liderul Verzilor, Cem Ozdemir, cu 47%.

Pe de altă parte, recomandarea Comisiei Europene legată de ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci este privită critic de majoritatea germanilor. 62% nu consideră un lucru bun faptul că turcii nu vor mai avea nevoie de vize. În plus, 57% dintre nemţi au o percepţie negativă asupra acordului UE-Turcia, prin care se încearcă reducerea numărului de refugiaţi care vin în Europa, faţă de 38% care-l consideră un lucru bun.