Germania doreşte ca UE să extindă controalele de frontieră

Germania şi alte cinci state vor cere Uniunii Europene să prelungească controalele de frontieră în interiorul Schengen pentru alte şase luni. Regimul de călătorii libere şi fără paşaport între câteva ţări UE a fost suspendată datorită criza imigraţiei.
Ministrul german de interne Thomas de Maiziere. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.05.2016

Ministerul german de interne Thomas de Maiziere a susţinut sâmbătă într-o declaraţie că, în ciuda închiderii efective a rutei din vestul Balcanilor în faţa refugiaţilor, statele UE încă trebuie să se protejeze în faţa unui nou posibil aflux de migranţi pe alte rute.

“Statele membre trebuie să continue să aibă flexibilitatea şi opţiunea de a desfăşura controale la graniţele lor interne în cazurile în care este necesar”, a declarat Maziere, adăugând că astfel de măsuri sunt necesare pentru a garanta un anumit nivel de siguranţă.

Cele 26 de state UE din zona Schengen permit trecerea liberă a frontierelor fără a fi nevoie de paşapoarte. Dar unele ţări au permisiunea de a impune temporar controale de frontieră, care urmează să expire în 12 mai.

Un oficial guvernamental german a declarat că cererea pentru extinderea perioadei de valabilitate a controalelor de frontieră pentru alte şase luni va fi trimisă luni la Bruxelles printr-o scrisoare comună a Germaniei, Franţei, Austriei, Belgiei, Danemarcei şi Suedei.

Cele şase ţări doresc menţinerea controalelor de frontieră în condiţiile în care continentul se luptă să facă faţă celei mai mari crize a imigraţiei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Germania a preluat anul trecut peste un milion de refugiaţi, dar numărul sosirilor a scăzut recent în mod semnificativ.

UE evaluează situaţia Greciei

La începutul acestei luni, Austria a anunţat, de asemenea, noi măsuri dure de control în privinţa refugiaţilor, precum şi planul de a construi un gard de 370 de metri la Pasul Brenner din munţii Alpi, pentru a proteja frontiera împotriva unui aflux neaşteptat al migranţilor. Iniţiativa Austriei a iritat ţara vecină Italia şi UE.

Se estimează că Bruxelles-ul va evalua eforturile Greciei de a proteja graniţele externe ale UE în aceeaşi zi în care expiră controalele actuale. Analiştii consideră că o evaluare negativă va conduce la prelungirea controalelor de frontieră.

O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat pentru Reuters că este posibil ca Bruxelles-ul să aprobe o prelungire, care va permite statelor UE să menţină controalele de frontieră până în luna noiembrie.

În acelaşi timp, cancelarul german Angela Merkel a declarat că s-a opus oricărei încercări de a permite efectuarea controalelor de frontieră pe termen lung, adăugând că va lupta pentru apărarea dreptului cetăţenilor UE pentru liberă deplasare şi reşedinţă în interiorul blocului european.

În podcast-ul ei săptămânal, Merkel a cerut statelor membre UE să evite adoptarea de soluţii naţionale la problemele europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor